WebHeader 1920x240

FoodLab Pulses

Hoe krijgen we meer Nederlandse peulvruchten op ons bord? 

Steeds meer mensen stappen over op een meer plantaardig dieet waardoor de vraag naar vleesvervangers de laatste jaren is toegenomen. Echter, veel van de soja, dat een belangrijke basis vormt voor vleesvervangers, wordt geïmporteerd en komt dus van ver. Zonde, want de teelt van peulvruchten, waar o.a. soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen toe behoren, brengen vele voordelen met zich mee voor onze gezondheid, voor een gezonde bodem, biodiversiteit en klimaat.

Vanwege deze voordelen zouden telers ze graag in hun bouwplan opnemen, maar er is op dit moment maar weinig vraag naar Nederlandse teelt en het rendement voor de teler is te laag. Want maar weinig Nederlandse verwerkers, marktpartijen en consumenten kennen deze voordelen, waardoor ons milieu niet voldoende profiteert van de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten! Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen. Van oktober 2019 tot oktober 2020 gaan verwerkers, telers en ontwerpers samen aan de slag om nieuwe producten te ontwikkelen die de Nederlandse teelt van peulvruchten stimuleren. Zodat dit nieuwe kansen biedt voor telers. Want hoe mooi zou het zijn, om plantaardige eiwitproducten van Nederlandse Bodem te kunnen eten en drinken? Dat is gezond voor de mens, goed voor de bodem en biodiversiteit en goed voor het klimaat!

De koppels

Tijdens de Dutch Design Week 2019 kwamen 10 ontwerpers en 10 verwerkers (van peulvruchten) bijeen in Eindhoven voor FoodLab Pulses. Tijdens een korte speeddate werd er kennis gemaakt en zijn er 5 koppels van ontwerpers en verwerkers geselecteerd die tussen oktober 2019 en oktober 2020 spannende, nieuwe, lekkere en aansprekende concepten bedenken voor peulvruchten van Nederlandse bodem.

Toen we een jaar geleden met FoodLab Pulses begonnen, had ik nooit kunnen bedenken hoe goed en inspirerend het resultaat zou zijn. De koppels hebben concepten neergezet die echt kansen bieden en waar ze zelf mee verder willen. Ik geloof nu nog meer in de toekomst van een bloeiende peulvruchtenteelt in Nederland.” Marjon Krol, projectleider van FoodLab Pulses.

Eindpresentatie FoodLab Pulses - Oktober 2020

Voor de koppels was de ontmoeting op Dutch Design Week 2019 het begin van een pittige uitdaging: in een jaar tijd een goed, spannend, lekker en kansrijk concept neerzetten op basis van Nederlandse peulvruchten. Hoe is het ze vergaan en is het gelukt? Dat presenteren de koppels allemaal op 22 oktober tijdens Dutch Design Week 2020. Maar in dit magazine krijg je alvast een voorproefje! Of lees de losse artikelen hieronder. Maak kennis met de koppels, lees meer over het proces en denk nooit meer hetzelfde over ons heilige boontje.

Magazine Food Lab Pulses

  1. “We hebben een goed verhaal nodig dat inspeelt op de Nederlandse oorsprong” - Interview met peulvruchtenteler Jan de Haas
  2. Faba Loco: Verrijkt je maaltijd én het vegaschap - Interview met Dennis Favier & Ester Mulschlegel
  3. Bonen voor de Bakker - Interview met Mike Maduro, Digna Kosse en Lucas Mullié
  4. Faba Tofu: Van Veevoer tot Vleesvervanger - Interview met Katja Gruijter, Michael Luesink en Elke Donkers
  5. Barista’s opgelet: De veldbonenlatte komt eraan - Interview met Tom en Bart Grobben en Sam Vreeke
  6. Groen, Groener, Groenst! - Een interview met Katinka Versendaal en Steven IJzerman

Mei 2020: Hoe ver zijn de koppels nu?

In de afgelopen maanden zijn allerlei verschillende soorten peulvruchten en concepten onderzocht, geproefd en getest. De eerste concepten beginnen al steeds meer vorm te krijgen. En hoewel er nog niets definitief is, geven we jullie graag een kijkje in de keuken van dit ontwikkelingsproces. Hoe zijn de koppels sinds de start in november te werk gegaan, wat zijn hun bevindingen en waar zien ze de meeste potentie in?

November 2019: De start van de samenwerking

Maak kennis met de 5 koppels van FoodLab Pulses. Lees hoe zij in november 2019 aan dit traject begonnen:

Over FoodLab Pulses

Foodlab Pulses stimuleert marktpartijen en de verwerkende industrie om nieuwe producten of concepten te ontwikkelen op basis van lokaal geteelde eiwitgewassen, met focus op peulvruchten. Zo wordt meerwaarde voor de gebruikte peulvruchten gegenereerd. Dit zorgt ervoor dat telers in Nederland meer eiwitgewassen kunnen gaan telen en consumenten eiwitproducten uit eigen land kunnen eten; met positieve effecten voor mens, bodem, biodiversiteit en klimaat

WebLogobalk 640 v2

FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met het platform Agri Meets Design en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en The Protein Cluster.

Stichting DOEN

DOEN gelooft in een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende duurzame en sociale initiatieven. DOEN geeft deze voorlopers een vliegende start, zodat zij kunnen laten zien dat het kan en daarmee anderen inspireren. Waar mogelijk draagt DOEN na die eerste fase het stokje over aan andere partijen die de impact van de voorlopers kunnen vergroten. www.doen.nl