WebHeader 1920x240

FoodLab Pulses

Hoe krijgen we meer Nederlandse peulvruchten op ons bord? 

Steeds meer mensen stappen over op een meer plantaardig dieet waardoor de vraag naar vleesvervangers de laatste jaren is toegenomen. Echter, veel van de soja, dat een belangrijke basis vormt voor vleesvervangers, wordt geïmporteerd en komt dus van ver. Zonde, want de teelt van peulvruchten, waar o.a. soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen toe behoren, brengen vele voordelen met zich mee voor onze gezondheid, voor een gezonde bodem, biodiversiteit en klimaat.  

Vanwege deze voordelen zouden telers ze graag in hun bouwplan opnemen, maar er is op dit moment maar weinig vraag naar Nederlandse teelt en het rendement voor de teler is te laag. Want maar weinig Nederlandse verwerkers, marktpartijen en consumenten kennen deze voordelen, waardoor ons milieu niet voldoende profiteert van de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten! Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen. Van oktober 2019 tot oktober 2020 gaan verwerkers, telers en ontwerpers samen aan de slag om nieuwe producten te ontwikkelen die de Nederlandse teelt van peulvruchten stimuleren. Zodat dit nieuwe kansen biedt voor telers. Want hoe mooi zou het zijn, om plantaardige eiwitproducten van Nederlandse Bodem te kunnen eten en drinken? Dat is gezond voor de mens, goed voor de bodem en biodiversiteit en goed voor het klimaat! 

De koppels

Tijdens de Dutch Design Week2019 kwamen 10 ontwerpers en 10 verwerkers (van peulvruchten) bijeen in Eindhoven voor FoodLab Pulses. Tijdens een korte speeddate werd er kennis gemaakt en nu zijn er 5 koppels van ontwerpers en verwerkers geselecteerd die tussen oktober 2019 en oktober 2020 spannende, nieuwe, lekkere en aansprekende concepten gaan bedenken voor peulvruchten van Nederlandse bodem.

De Nieuwe Melkboer, deelnemer FoodLabPulses: “Graag willen we consumenten laten zien dat soja ook een duurzaam product kan zijn door het lokaal te telen en niet vanuit andere continenten te importeren. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe gezond en vooral smakelijk Nederlandse soja kan zijn. Hoe gaaf zou het zijn als we een lekkere drank kunnen maken van de kidneyboon, lupineboon of misschien wel een hybrideproduct van deze peulvruchten gecombineerd?”

Per koppel gaan de deelnemers aan de slag met nieuwe concepten. Ieder in zijn eigen vakgebied en met zijn eigen focus, maar stuk voor stuk werken de koppels aan concepten die de teelt van peulvruchten stimuleren. Want waarom zouden we wel heel veel peulvruchten blijven importeren en niet investeren in een florerende lokale teelt?

November 2019: De start van de samenwerking

Maak kennis met de 5 koppels van FoodLab Pulses. Lees hoe zij in november 2019 aan dit traject begonnen:

Mei 2020: Hoe ver zijn de koppels nu?

In de afgelopen maanden zijn allerlei verschillende soorten peulvruchten en concepten onderzocht, geproefd en getest. De eerste concepten beginnen al steeds meer vorm te krijgen. En hoewel er nog niets definitief is, geven we jullie graag een kijkje in de keuken van dit ontwikkelingsproces. Hoe zijn de koppels sinds de start in november te werk gegaan, wat zijn hun bevindingen en waar zien ze de meeste potentie in?

Blijf ons volgen om erachter te komen tot welke eindproducten deze koppels gaan komen! Vanaf september zullen we daarover weer meer kunnen vertellen.

Concept Creation Chef, Sam Vreeke: “Vaak wordt er gedacht dat de peulvrucht geen grote meerwaarde heeft als het gaat om een culinaire aanvulling in de Nederlandse keuken. Daarom is het extra interessant om te tonen dat er oneindig veel mogelijkheden zijn met peulvruchten.”

Over FoodLab Pulses

Foodlab Pulses stimuleert marktpartijen en de verwerkende industrie om nieuwe producten of concepten te ontwikkelen op basis van lokaal geteelde eiwitgewassen, met focus op peulvruchten. Zo wordt meerwaarde voor de gebruikte peulvruchten gegenereerd. Dit zorgt ervoor dat telers in Nederland meer eiwitgewassen kunnen gaan telen en consumenten eiwitproducten uit eigen land kunnen eten; met positieve effecten voor mens, bodem, biodiversiteit en klimaat

WebLogobalk 640 v2

FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met het platform Agri Meets Design en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en The Protein Cluster.

Stichting DOEN

DOEN gelooft in een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende duurzame en sociale initiatieven. DOEN geeft deze voorlopers een vliegende start, zodat zij kunnen laten zien dat het kan en daarmee anderen inspireren. Waar mogelijk draagt DOEN na die eerste fase het stokje over aan andere partijen die de impact van de voorlopers kunnen vergroten. www.doen.nl