Faba Loco: verrijkt je maaltijd én het vegaschap
Een interview met Ester Mulschlegel en Dennis Favier
“Zolang je in de keuken staat blijft het toch een recept, maar zodra er een propositie staat, dan wordt het ineens een product. Dan wordt het echt.” Ontwerper Dennis Favier en productmanager Ester Mulschlegel werkten het afgelopen jaar aan Faba Loco, een maaltijdverrijker gemaakt met veldbonen.
Meteen het diepe in
Dennis en Ester zijn beiden pragmatische mensen die recht op hun doel af gaan. Dat zorgde een jaar geleden tijdens de aftrap van FoodLab Pulses meteen voor een klik. “We hebben enorm efficiënt gewerkt en onze netwerken goed ingezet”, vertelt Dennis. Waar veel mensen eerst de breedte in gaan, hebben zij meteen voor de verdieping gekozen. “Daardoor lag er al snel een duidelijke richting en hebben we nu meer tijd om te fine tunen”, vult Ester aan.
Speels en eigentijds
Dat hun product een vleesvervanger moest worden was dus al snel duidelijk. In de schappen liggen vooral plantaardige schnitzels, balletjes, en burgers. Dennis en Ester wilden met hun product zowel onderscheidend als toegankelijk zijn. Ze besloten om het vegaschap op te schudden met een veelzijdige maaltijdverrijker op basis van veldbonen. Daarna zijn ze gaan bouwen aan de propositie. “We hebben een bedrijf in de arm genomen om samen met ons na te denken over wat bij ons en het product past”, aldus Ester. En zo ontstond Faba Loco. Faba Loco staat voor lokale bonen, op een eigentijdse, speelse manier. “Net een beetje anders, eigenzinnig, maar niet te moeilijk. Het moet het grote publiek aanspreken”, legt Dennis uit.
Van vervanger naar verrijker
Faba Loco is veelzijdiger dan een vleesvervanger. Momenteel sleutelt het tweetal nog aan de smaak en structuur van het product, waarvan meerdere varianten zullen verschijnen. Samen met een kruidenleverancier kwamen ze op drie smaken uit. Dennis: “Een naturel variant, zodat de thuiskok of professionele chef er zijn eigen draai aan kan geven. Een variant met mediterrane kruiden voor in pasta’s en salades. En een Aziatische versie, bijvoorbeeld voor wokgerechten. Faba Loco onderscheidt zich nog eens extra doordat het koud gegeten kan worden. In een wrap of salade bijvoorbeeld.
Dit heeft toekomst
Dennis. “We lieten ons concept doorlichten en ook de experts werden enthousiast van het idee dat het koud gegeten kan worden, bijvoorbeeld bij de lunch. Voor veel vleesvervangers gaat dit niet op.” Daarnaast is het product van Dennis en Ester low processed, ofwel nauwelijks bewerkt. “Het proces lijkt op het maken van brood. Het bevat tarwegluten die je kneedt als een deeg. Daarin verwerken we zowel stukjes veldboon als concentraat”, aldus Ester. Het duo kijkt vooruit. Momenteel werken ze aan een mogelijkheid om op te schalen in de productiefaciliteiten van Nijland Food waar Ester werkt. Dennis: “Uiteindelijk willen we dat ons product in de schappen ligt. We steken hier niet zoveel energie in om puur en alleen dit project af te kunnen ronden. Dit heeft toekomst.”
Een boost voor de veldboon
Met Faba Loco hopen Ester en Dennis de teelt van veldbonen in Nederland op gang te brengen. “Veel veldbonen worden geteeld voor veevoer”, vertelt Dennis. “Wij waren meteen geïnteresseerd, juist omdat je deze soort nauwelijks ziet. Faba Loco bestaat voor de helft uit veldbonen, dat is best substantieel. Als ons product in de schappen komt te liggen, kan dat de teelt van veldbonen voor onze eigen consumptie natuurlijk een mooie boost geven.”
De smaak te pakken
Het project was zowel voor Dennis als Ester een leerzame ervaring. Dennis: “Meestal ben ik als ontwikkelaar verantwoordelijk voor een deel van het proces, bijvoorbeeld de receptuur. Ik ben zelden bij een propositie betrokken. Ik vond dat erg interessant.” Ester vult aan: “Nijland heeft geen eigen merk, dus we zijn niet bezig met productontwikkeling. In dat opzicht is dat voor ons bedrijf heel nieuw.” De komende tijd hopen ze hun concept verder te ontwikkelen. Zo willen de twee aan de slag met de verpakking en een website. “Hoe zet je een merk op? Dat is een volgende stap”, aldus Dennis. “Daar mogen we nu over na gaan denken.”
Lees verder over: Bonen voor de bakker