WebHeader 1920x240

Wij heten niet voor niets De Nieuwe Melkboer

Welke mogelijkheden biedt de lokale teelt van peulvruchten voor de Nieuwe Melkboer om zich te onderscheiden van andere plantaardige dranken en hoe kan ontwerper Sam Vreeke van Concept Creation Chef ze daarbij helpen?

Website_Koppel4@1

De Nieuwe Melkboer

Al generaties lang wordt er melk geproduceerd in onze familie. Waar onze voorouders met de tijd mee zijn gegaan door zich te specialiseren in het produceren van melk zijn wij, Bart en Tom, als jongste generatie boeren aan het onderzoeken hoe we het werk van de generaties voor ons voort kunnen zetten en op onze manier kunnen inspelen op de ontwikkelingen van deze tijd. In 2016 wisten we het; het wordt plantaardig! Stapsgewijs zijn we onderzoek gaan doen en in 2017 was er onze eerste echte oogst: soja van Overijsselse bodem. Hoe meer we ons verdiepten in dit mooie gewas, hoe meer we overtuigd raakten. Met onze eigen Nedersoja-producten kunnen we verder bouwen aan wat de generaties voor ons hebben opgezet.

Graag willen we de consumenten laten zien dat soja ook een duurzaam product kan zijn het door het lokaal te telen en niet vanuit andere continenten te importeren. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe gezond en vooral smakelijk Nederlandse soja kan zijn. Hiermee willen wij een goed of een beter alternatief zijn voor ander plantaardige producten, die soja van over de hele wereld gebruiken.

Samen met Sam Vreeke van Concept Creation Chef willen wij aan de slag met nieuwe concepten voor onze sojadrank. Op dit moment werken wij aan een lokale sojadrank die binnenkort op de markt komt. Dat we de soja allemaal lokaal verbouwen maakt het uniek. Maar daarnaast zouden we graag ook in de samenstelling van de ingrediënten vernieuwen. Wij heten niet voor niets De Nieuwe Melkboer. We zouden graag een product op de markt brengen dat niet alleen bestaat uit Nedersoja, maar ook uit andere Nederlandse gewassen. Hoe gaaf zou het zijn als we een lekkere drank kunnen maken van de kidneyboon, lupineboon of misschien wel een hybrideproduct van deze peulvruchten gecombineerd? Bij deze vraag is er één eis en dat is dat de melk gemaakt moet worden van Nederlands geteelde gewassen.

We hopen dat Sam hierin onze missing link kan zijn. De meeste financiële, ondernemende en agrarische kwaliteiten hebben we zelf in huis, maar wanneer het op het creëren in de keuken aankomt kunnen we Sam’s hulp goed gebruiken. Zijn achtergrond als chef en concept-ontwikkelaar past hier goed bij. Concreet hopen we in 2020 een lijn met vernieuwende lokale plantaardige producten te presenteren.

Concept Creation Chef

Sam Vreeke is Food Designer. Hij is afgestudeerd aan de prestigieuze Sterklas Academie, daarnaast heeft hij ook de Food Innovation opleiding afgerond aan de HAS Hogeschool. Sam werkte jarenlang in verschillende Michelinsterren-restaurants, maar koos er uiteindelijk voor zijn eigen weg te zoeken in eten. Zijn bedrijf Concept Creation Chef creëert nieuwe recepturen, experimenteert met smaken, structuren en vormgeving.

“Ik heb al veel producten voor verschillende bedrijven mogen ontwikkelen maar nog niet de mogelijkheid gehad om iets te ontwikkelen van Nederlandse bodem voor de Nederlandse markt. Een product dat wordt geteeld en geproduceerd op de Nederlandse bodem is uiteraard altijd duurzamer dan producten te importeren. Zeker als we zo’n rijke bodem hebben, wil ik daar graag gebruik van maken. Helaas wordt er vaak gedacht dat de peulvrucht geen grote meerwaarde heeft als het gaat om een culinaire aanvulling in de Nederlandse keuken. Daarom is het extra interessant om te tonen dat er oneindig veel mogelijkheden zijn met peulvruchten. Ik heb bijvoorbeeld onlangs tijdens de productontwikkeling voor een bedrijf witte bonen gebruikt. Dit heeft geresulteerd in een vegan feta kaas op basis van witte bonen. Vanaf dat moment kwam ik er achter dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Peulvruchten zijn hoog in proteïne, hebben een goede bindende factor, zijn veelzijdig op het gebied van smaak en er kunnen ook nog eens heel veel verschillende structuren mee gecreëerd worden. Daarom hebben we in 2018 met Sebastiaan van Lunteren en Camila Leal De Nieuwe Melkboer opgericht”

De komende periode zullen Tom, Bart, Sebastiaan en Sam aan de slag gaan om de eerste ideeën voor hun concepten te bedenken. 

Lees hier waar dit koppel inmiddels is met hun concept.