WebHeader 1920x240

Nederlandse peulvruchten krijgen nog niet het podium dat ze verdienen

De eiwittransitie is een belangrijk punt op weg naar een meer duurzame toekomst. Hoe we eten en wat we eten heeft enorme impact op onze leefomgeving, en op onszelf. Toch publiceerde Wageningen Economic Research onlangs dat Nederland in 2018 méér vlees is gaan eten. FoodLab Pulses biedt ons, Digna, Lucas (foodcurators) en Mike (Freggies) de mogelijkheid om scenario's te ontwikkelen voor de eiwittransitie en om dit ook nog eens te doen op Nederlandse bodem.

Website_Koppel3@1

“Wij willen het culturele en culinaire erfgoed van Nederland gebruiken om juist peulvruchten van Nederlandse teelt optimaal te positioneren. Wij wonen zelf in Zeeland, en iedereen kent wel het 'Zeeuwse spek'. Maar zouden zulke streekgerechten ook een moderne interpretatie kunnen krijgen waarbij we de dierlijke ingrediënten vervangen voor peulvruchten van Nederlandse bodem? Dat is iets dat we graag samen met Mike van Freggies willen onderzoeken” zegt Digna Kosse van Foodcurators.

“Wij hopen dat we met Freggies kunnen inventariseren en ontdekken welke eiwitrijke producten al in Nederland worden geteeld en hoe we deze producten kunnen inzetten om hier een meerwaarde aan te geven. We willen dat de Nederlandse herkomst extra waarde krijgt voor de consument. Hopelijk kunnen we hiermee bewerkstelligen dat meer en meer telers in Nederland kiezen voor de teelt van eiwitrijke producten omdat er ook een goede afzetmarkt ontstaat.”

“Vaak is het goedkoper om plantaardige ingrediënten te importeren. Dus hoewel Nederlandse teelt vele voordelen heeft voor onze omgeving, zorgen financiële motivaties er vaak nog voor dat import verkozen wordt. Onze uitdaging is om duidelijk te maken dat de (nu nog) duurdere optie uiteindelijk wel de meest waardevolle optie is. De gezonde aspecten van plantaardige eiwitten hoeven niet heel verschillend te zijn wanneer je buitenlandse peulvruchten met Nederlandse peulvruchten zou vergelijken. Maar de duurzaamheid is wel degelijk van groot verschil! Nederlandse teelt betekent ook lokale positieve effecten voor bodem, stikstof, biodiversiteit én transport. We willen ons met dit project voornamelijk richten op de consument. Maar ook supermarkten moeten meer gaan kiezen voor eiwitrijke producten van Nederlandse bodem. Kortom: de hele keten moet zich meer gaan richten op deze mogelijkheid. Een grote uitdaging, die wellicht ook langere tijd vergt, maar we hopen met dit project een goede start te maken om enthousiasme voor deze verandering te creëren.”

Freggies maakt plantaardige snacks en vleesvervangers. Ze gebruiken geen dierlijke eiwitten en hebben dus een 'vegan' assortiment. Eigenaar Mike ontwikkelt zijn eigen producten door er zelf mee aan de slag te gaan in de keuken. Freggies maakt al gebruik van 'rest-' ofwel zijstromen om producten te maken (bijvoorbeeld uit de sap-industrie, maar ook dagverse producten die niet gebruikt worden) en ze willen nu gaan kijken naar grondstoffen/ingrediënten van Nederlandse bodem.

Mike Maduro van Freggies: “Innovatie en productontwikkeling zit in het DNA van Freggies. Met het FoodLab willen wij samen met Foodcurators (en later met een Nederlandse teler van peulvruchten) een nieuwe plantaardige snack ontwikkelen die klaar voor de markt is. De gemiddelde inwoner van Nederland is de smaak vergeten van lokaal en eigen voedsel. Nederlandse plantaardige producten krijgen tot op heden nog niet het podium dat ze verdienen. Aan de kwaliteit van de grondstoffen ligt het niet! Ik ben ervan overtuigd dat de lokale peulvrucht alles in zich heeft om in aanzien en gebruikt te stijgen, daar gaan wij voor! Freggies ziet het als een eer om aan de slag te mogen gaan met dit team en de peulvrucht.”

Het ultieme doel? “Persoonlijk hoop ik dat het peulvruchtproduct slaagt om zo ook meer boeren te inspireren om naar alternatieve landbouw/akkerbouw mogelijkheden te kijken dan alleen de veeteelt.”

Aan de slag

Eerst gaan de Foodcurators kennismaken met het bedrijf van Mike. “We hebben al ruwe ideeën op welke manier we aan de slag willen, en dat zullen we met Mike bespreken. Zoals we het nu zien, willen we een combinatie realiseren van een concept (wellicht in een installatie verbeeld) en een concreet product. De installatie kan dan het grotere verhaal uitdragen, terwijl het product een concrete uiting is van het verhaal. Om hier te komen, zijn ook veel proeven nodig, modellen en prototypes.

Mike over het samenwerkingstraject: “Er zal zeker her en der wat geschaafd worden maar zonder wrijving geen glans!”

Lees hier waar dit koppel inmiddels is met hun concept.