Werkbaar wolvenbeleid
De wolf is een nieuwkomer in het Nederlandse landschap, dat vooral agrarisch is ingericht. Ook in Noord-Brabant worden steeds vaker wolven gezien. Voor alle veehouders die hun dieren buiten laten grazen vormt dit roofdier een groot probleem.
ZLTO vindt dat boeren meer handelingsperspectief moeten krijgen om wolvenaanvallen te voorkomen. Ook moeten de vergoedingen voor schade en preventieve maatregelen beter worden geregeld.
Wolven in Noord-Brabant
In 2015 werd in Nederland de eerste wolf sinds 150 jaar gezien. Sinds 2017 zijn wolvenwaarnemingen schering en inslag. In Noord-Brabant is sinds maart 2020 een wolf actief in en rondom de Groote Heide. We praten dan ook over een ‘gevestigde wolf’. Dit dier voedt zich naast wild ook veel met schapen, opmerkelijk gedrag voor een gevestigde wolf.
In mei 2020 dook een zwervende wolf op in Noord-Brabant ten westen van Den Bosch. Vooral in de regio Heusden viel deze wolf veel vee aan. De schrik zat er bij veehouders en omwonenden flink in. In totaal vonden in 2020 bijna 120 dodelijke aanvallen op vee plaats in Noord-Brabant. Zwervende wolven grijpen vaak vee en hobbydieren (schapen, veulens, pony's en kalveren). Gevestigde wolvenroedels voeden zich in de regel vooral met wild zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen.
Wolven en vee
De komst van de wolf naar het drukke en agrarische Nederland zorgt bij boeren voor problemen. De wolf richt veel schade aan door vee- en hobbydieren te doden of te verwonden. Voor de veehouder is het daardoor moeilijker om dieren in de wei te laten lopen of in de natuur te laten grazen.
Vee dat wordt aangevallen door wolven sterft vaak een gruwelijke dood of blijft gewond achter. Ook voor een veehouder is een aanval op zijn dieren n een traumatische en ingrijpende ervaring. Het is vaak ook nog eens een financiële strop. Bij een grote aanval op vee ligt faillissement zelfs al snel op de loer. De overheid biedt wel schadevergoedingen aan, maar die dekken lang niet altijd alle schade. Van een dier wordt bijvoorbeeld slechts de taxatiewaarde vergoed, die lager is dan de waarde van een nieuw dier. De veehouder krijgt geen vergoeding voor herstel van hekken, de controle van de kudde op verwondingen of schade veroorzaakt door uitgebroken dieren. Sommige schadeposten, zoals verwerpingen binnen de kudde, zijn bovendien moeilijk te bewijzen.
Wat doet ZLTO?
ZLTO heeft een klankbordgroep met leden opgericht rondom de wolf. Daarin bespreken we de landelijke en regionale voortgang en voeren we discussies over onze standpunten. Die standpunten brengen we vervolgens naar de landelijke commissie en de provinciale commissie.
Als ergens een wolf opduikt, brengt ZLTO leden op de hoogte via nieuwsbrieven, e-mails en whatsapp berichten. Ook organiseert ZLTO online bijeenkomsten om leden te informeren over effectieve maatregelen die ze kunnen nemen tegen de wolf.
Daarnaast praat ZLTO actief mee in een kleine commissie waarin ook de provincie, gemeenten, zoogdierenvereniging en hobbyhouders zitten. Zo zijn we tijdig op de hoogte van de laatste informatie en kunnen we snel schakelen in het belang van de leden.