Header korte keten

Bart van den Broek: “Samen met een coach kom je echt verder”

“Ik denk dat veel ondernemers ’t spannend vinden om een coach in de arm te nemen. Maar mijn ervaring is dat je zo iemand nodig hebt om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Ieder zijn vak én netwerk, toch?! Samen met een coach kom je echt verder. Mijn ouders en ik zijn in ieder geval blij dat we uit onze comfortzone zijn gestapt. Want we zijn nu goed op weg om van ’t Schop ons ideale bedrijf te maken!” Bart van den Broek van bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek wordt sinds twee jaar gecoacht door Bart Kraaijvanger, één van de coaches van de Korte Keten Academy van ZLTO.

Bart van den Broek

De twee Barten spreken elkaar wekelijks. Soms kort, een andere keer wat uitgebreider. Dat doen ze via de mail of telefonisch, en één keer per maand spreken ze elkaar op het bedrijf. Bart van den Broek (37): “Onze samenwerking begon bij onze wens om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Daar had ik al veel ideeën voor. Bart heeft me allereerst geholpen om daar orde in aan te brengen.”

Mensen

De huidige natuurinclusieve en biologische boerderij heeft drie pijlers: de Black Angus runderen, de boerderijwinkel en ruimtes waar wordt vergaderd, gefeest, gekookt en les wordt gegeven. “We ontvangen in een normaal jaar zo’n 10.000 mensen. We leiden ze rond en laten ze genieten van het platteland én van puur en eerlijk eten. Ik werk graag met mensen. Niet voor niets was ik hiervoor tien jaar manager van een sportcentrum. De multifunctionele opzet van ’t Schop is de reden waarom ik drie jaar geleden bij mijn ouders, Jan en Cecile van den Broek, in het bedrijf ben gegaan.”

Droom

De droom van Bart en zijn ouders was om de beleving van de boerderij bij een nóg grotere groep consumenten onder de aandacht te brengen. “Bart heeft ons laten zien op welke manieren we dat zouden kunnen realiseren. Hij heeft ons er daarbij op gewezen dat de gekozen aanpak het verhaal dat we willen vertellen, moet versterken. Dan vallen bijvoorbeeld meteen al een aantal kanalen af.”

Drijfveren

Over dat verhaal gesproken…. “Bart heeft net zo lang doorgevraagd naar onze drijfveren en dromen tot we dat scherp hadden. Je leest het nu bijvoorbeeld overal op onze site. Ook in de webshop, die overigens erg goed loopt. Hier bestel je de groenten uit onze moestuin, onze zelf gerookte bacon en boerenham, maar ook onze huisgemaakte Boeuf Bourguignon, paté met walnoten, runderbouillon en gehaktballetjes met knoflooksaus. De laatste zijn heerlijk bij de borrel.”

Afzetpunten

Om het bereik van de boerderij te vergroten is afgelopen jaren gewerkt aan meer afzetpunten voor het vlees. “Ons vlees wordt nu ook verkocht door collega-boerderijwinkels in de regio. Het zijn allemaal biologische boerderijwinkels. Voor ons een voorwaarde, omdat ze passen bij het verhaal dat we willen vertellen. In 2021 willen we het aantal verkooppunten gaan uitbreiden. Bart heeft ons geholpen bij het benaderen van boeren en zal dat blijven doen.”

Focus

Bart vertelt verder dat zijn coach hem helpt om focus te houden op de gekozen strategie. “Het gevaar is dat je ergens aan begint zonder het af te maken doordat je al snel weer opgeslokt door de waan van de dag. Bart helpt ons door een planning te maken en hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Hij koppelt ons verder aan partijen uit zijn netwerk en laat ons tot nieuwe inzichten komen waarmee we aan de slag gaan. Zo blijven we stappen zetten.”

Kennis en kunde

Zo kwamen ze bij ’t Schop tot het nieuwe inzicht dat ze kennis en kunde hebben die ze ook op andere manieren kunnen verwaarden. “We bieden nu aan collega-boeren onze kennis en kunde aan op het gebied van het uitbenen en klaarmaken van vleesproducten. Denk aan portioneren, vacumeren, bestickeren, gehakt draaien en verse of droge worstjes maken. Daarnaast is onze verwerkingsruimte, inclusief een rookkast, door hen te gebruiken als ze de wens hebben hun vlees te laten verwerken.”

Groepen

Voor groepen organiseert ’t Schop al van alles. De boerderij is bijvoorbeeld het begin- en eindpunt van wandeltochten met IVN-gidsen, bezoeken aan musea in Hilvarenbeek én uitstapjes naar de enige echte Trappisten bierbrouwerij van Nederland, gevolgd door een kookworkshop die draait om…..Trappistenbier. En zelfs voor de Chinese vechtkunsten Tajii en Qigong kun je, al dan niet in combinatie met lunch of diner, terecht bij ’t Schop.

Toekomstbestendig

Dit uitgebreide aanbod wordt binnenkort aangevuld met masterclasses, zoals uitbenen, beer & beef, koken in de moestuin, etc. En als het aan Bart van den Broek ligt, ook met toneel en kunst, in welke vorm dan ook.  “Ik wil dat er een community ontstaat rond ons bedrijf, dat we echt één worden met de samenleving. Want dat genereert meer traffic en daarmee winst. Zo maken we ons bedrijf toekomstbestendig. En dat zou ons niet lukken zonder onze coach!”

Wil je meer informatie over het coachingstraject voor korte keten-ondernemers? Stuur een mailtje naar Mariska van Koulil, projectleider Korte Keten Academy: mariska.van.koulil@zlto.nl.

meer informatie over korte keten academy

Dit is een POP3-project gefinancierd door ZLTO en het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.