Header korte keten

Ondernemers in korte voedselketen krijgen een boost

“Ik zoek een kortere weg naar de eindgebruiker. Een soort Thuisbezorgd voor tuinbouwproducten.” Aan het woord is Carlos Jansen tomatenkweker in het Brabantse Hoeven. Hij is een van de deelnemers van de eerste Korte Keten Booster van ZLTO. In januari start een tweede training- en coachingstraject voor ondernemers in de korte voedselketen.

Korte keten

Samen met vijf andere ondernemers uit verschillende sectoren is Carlos eind oktober gestart met de allereerste Korte Keten Booster. Inmiddels is de groep al vergevorderd en sluit eind december het trainingstraject af.
“Ik doe mee omdat ik kennis en netwerk nodig heb. Kennis over het proces hoe je succesvol een korte voedselketen kunt opzetten en wie me daarbij kan helpen. Ik verwacht dit bij de betrokken deskundigen van ZLTO te kunnen vinden”, vertelt Jansen.

Thuisbezorgd

Carlos zijn korte keten-idee staat nog in de kinderschoenen. “Ik zoek voor de afzet van tuinbouwproducten een kortere weg naar de eindgebruiker. Zodanig dat dit meerwaarde heeft voor deze eindgebruiker. Zoals je bij Thuisbezorgd heel makkelijk restaurantmaaltijden voor thuis kunt bestellen of zoals je bij Uber heel efficiënt vervoersdiensten vindt.”

Ondernemerschap

In de Korte Keten Booster komen verschillende onderdelen van ondernemerschap in de korte keten aan bod. Denk aan ondernemerschap - wat zijn je drijfveren en competenties - en nieuwe businessmodellen. Maar ook klant en propositie: wie zijn je klanten, wat is hun behoefte en hoe sluit jouw product of dienst hierop aan? Verder is er aandacht voor verkoopkanalen, logistieke organisatie, verdienmodel en financiën. Ten slotte krijgen de ondernemers individuele coaching voor hun eigen specifieke vraagstukken.

Staan als een huis

Het is nu even druk op het tomatenbedrijf door een teeltwissel. “Zodra de jonge tomatenplanten weer in de kas staan, kan ik verder mijn plannen uitwerken. Als ik met mijn plannen naar buiten ga, moet mijn idee staan als een huis. Daar werk ik hard aan zodat ik vanaf daar verder kan bouwen aan een goede naam in de regio en een eerlijke prijs voor eindgebruiker én producent.”

Brabantse agrarisch ondernemers kunnen zich voor 5 januari 2021 aanmelden voor de tweede Korte Keten Booster via www.zlto.nl/korteketenacademy 

Dit is een POP3-project gefinancierd door ZLTO en het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.