Eten voor de voedselbank - Vriendentuin Bremberg

‘Het werk in de tuin is een mooie aanvulling op de dagbesteding’

Niet iedereen kan elke dag verse groente en vers fruit betalen. Daarom bestaan er Vriendentuinen, waar ze voedsel produceren voor de Voedselbank. Zo ook in de Vriendentuin bij Zorgboerderij De Bremberg in Etten-Leur.

Limbeek_6

Vriendentuin

‘Bij onze zorgboerderij bieden we dagbesteding aan zorgvragers’, vertelt Floor Limbeek van De Bremberg. ‘Elke dag komen hier zo’n acht tot tien deelnemers, in de leeftijd van 7 tot 81 jaar. De reden van een zorgvraag is bij ons niet belangrijk. Wat er wel toe doet, is dat de deelnemers affiniteit met het buitenleven hebben.’ Een van de activiteiten die De Bremberg biedt is het werken in de Vriendentuin. ‘Dit is een flinke moestuin waar we groentes en fruit verbouwen voor de plaatselijke Voedselbank. Het werk in de tuin is een mooie aanvulling op de dagbesteding. Van zaaien en planten tot schoffelen, bordjes maken en oogsten en verpakken’, legt Floor uit.

Toegang tot vers eten

Wekelijks voorzien Voedselbanken 90.000 mensen van eten. Het uitgangspunt van een Vriendentuin is dat de allerarmsten, die afhankelijk zijn van voedselpakketten, ook toegang krijgen tot verse, gezonde producten. Nederland telt circa 45 zorgboerderijen die het concept Vriendentuin omarmen. ‘Bij De Bremberg zijn we ermee gestart in 2017. We willen mensen gewoon graag helpen, iets doen voor de maatschappij’, zegt Floor.

Niet iedereen kan elke dag verse groente en vers fruit betalen. Daarom bestaan er Vriendentuinen, waar ze voedsel produceren voor de Voedselbank.

Gezinnen

Bij de Voedselbank zien ze de verse producten als dankbare aanvulling op het assortiment. Zeker voor gezinnen met kleine kinderen. Zelf ziet Floor nog meer mogelijkheden voor extra voedselstromen voor de deelnemende huishoudens. ‘Als je alleen al ziet hoeveel kisten aardappels bij boeren op het land blijven liggen, na het rooien. Daar kunnen we wat mee.’