Update Fipronil, 18 augustus

Lees meer over uitstel betaling belasting door crisis, aanvraagformulier monstername, GD, DEGA16 en meer in dit nieuwsbericht.

Wil je meer informatie over onze nieuwsberichten over fipronil tot nu toe, kijk dan ook eens hiernaast in de 'nieuws' kolom, daar staat al onze gepubliceerde berichten. Daarnaast bieden we ook informatie die alleen beschikbaar is voor leden, deze wordt zichtbaar zodra je op jouw account bent ingelogd.

Onderwerpen

Uitstel betaling belastingen door fipronil crisis mogelijk

Voor ondernemers die zijn getroffen door de fipronil crisis en die daardoor in tijdelijke liquiditeitsproblemen komen, bestaat de mogelijkheid om bij de Belastingdienst uitstel voor het betalen van belastingen aan te vragen. Je kunt hierbij onder andere denken aan inkomstenbelasting, BTW, loonheffingen en vennootschapsbelasting.

De regeling biedt de mogelijkheid om uitstel van betaling voor een periode van meer dan 12 maanden te krijgen. Belangrijk voor het krijgen van dit uitstel is dat een derde deskundige (bijv. een accountant, financier, brancheorganisatie of adviseur) een verklaring afgeeft waarmee hij aannemelijk maakt dat het gaat om een gezonde en levensvatbare onderneming die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • het gaat om werkelijk bestaande betalingsproblemen;
  • de betalingsproblemen tijdelijk zijn;
  • de betalingsproblemen vóór een bepaald tijdstip zullen worden opgelost.

Ondernemers die uitstel nodig hebben in verband met liquiditeitsproblemen kunnen (via hun fiscale dienstverlener) een onderbouwd verzoek indienen bij hun belastingkantoor.

LTO Nederland adviseert ondernemers om contact op te nemen met hun fiscaal dienstverlener of adviseur en via hen de aanvraag bij het eigen kantoor van de Belastingdienst in te dienen. Klik hier voor meer informatie.

Aanvraagformulier monstername voor vrijgave

Voor vrijgave van bedrijf voor eieren, vlees en/of mest dien je een monstername voor vrijgave aan te vragen. Dit kun je doen via het aanvraagformulier monstername voor vrijgave. Door gebruik van dit formulier kan de NVWA efficiënter te werk gaan en komt het direct op de juiste plaats.

Volg de GD

Voor alle actuele informatie omtrent onderzoeken, praktische tips en protocollen kun je het beste de Gezondheidsdienst voor Dieren volgen via deze website. Dit wordt iedere keer bijgewerkt en van actuele informatie voorzien.

DEGA16

DEGA16 is een middel dat alleen bestaat uit de natuurlijke ingrediënten eucalyptusolie en menthol. Dat was de officiële samenstelling van het product, zoals aangegeven op de papieren van DEGA16 die aan pluimveehouders zijn overlegd. Eucalyptusolie en menthol werken afwerend tegen bloedluis, maar hebben geen toxische werking zoals een aantal andere middelen die officieel geregistreerd staan. Op de verpakking van DEGA16 stond ook vermeld dat het middel de omgeving onaanlokkelijk maakt voor luizen en mijten.

Natuurlijke middelen zonder toxische werking mogen toegepast worden in de (biologische) pluimveehouderij. 

Leg klachten en bezwaren schriftelijk vast

Wederom wil LTO Nederland getroffen pluimveehouders erop attenderen dat indien zij bezwaar willen maken of als zij het ergens niet mee eens zijn, zij deze klachten officieel bij de NVWA kunnen neerleggen. Het is belangrijk dat deze klachten vastgelegd zijn voor het geval je hier later aanspraak op wilt maken. Als er iets gebeurd waar je het niet mee eens bent, kun je dit nu melden bij de NVWA via deze website. Zie voor andere vormen van klachten deze link.

Meer informatie

Hierbij nogmaals belangrijke links met extra informatie:

Voor algemene informatie over fipronil kun je terecht bij onze informatie lijn via 073 217 33 33. Pluimveehouders die behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek kunnen contact opnemen met Peter Greijmans (06 295 202 93).

Dit bericht is met de meeste zorgvuldigheid samengesteld. De wetgeving blijft echter leidend. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend

Pluimveehouderij