Varkenshouders kunnen nu bepalen of bedrijfsbeëindiging interessant is

Onlangs publiceerde het ministerie van LNV de concept-regeling ‘Warme sanering varkenshouderij’. De regeling is een eerste uitwerking van het akkoord tussen sector en overheid (uit juli 2018) over sanering en verduurzaming van de Nederlandse varkenshouderij.

Varkenshouders die hun bedrijf willen beëindigen of verder willen verduurzamen, kunnen nu gaan rekenen of deelname financieel interessant is. Dat hangt onder meer af van de afstand van de stallen tot burgerwoningen, de leeftijd van de stallen en de financiële situatie in het algemeen. ZLTO heeft onder meer een rekentool ontwikkeld waarmee ondernemers een indicatie kunnen krijgen of meedoen aantrekkelijk is. Varkenshouders kunnen via de infolijn van ZLTO (073 217 33 33) adviseurs benaderen voor een oriënterend gesprek.

Voor de sanering is 120 miljoen euro overheidsgeld beschikbaar en de regeling is gericht op het terugdringen van stankoverlast door varkensbedrijven. Alleen locaties binnen een straal van 1 kilometer op burgerwoningen, komen in aanmerking. Bedrijven die de meeste overlast veroorzaken, krijgen voorrang. De regeling geldt alleen voor de zogeheten mestoverschotgebieden (lees: delen van Brabant, Gelderland, Limburg, Utrecht en Overijssel).

ZLTO heeft al eerder aangegeven dat inkrimping van de intensieve veehouderij geen taboe is, met name in die gebieden waar de maatschappelijke overlast groot is. Ook de Producenten Organisatie Varkenshouders (POV) verwacht dat de beëindigingsregeling bijdraagt aan de maatschappelijke waardering en verduurzaming van de varkenshouderij. De regeling moet volgens ZLTO en POV varkenshouders de mogelijkheid bieden om op een financieel verantwoorde manier hun bedrijf te beëindigen.

Deelnemers krijgen een vergoeding voor varkensrechten en een vergoeding voor de stallen. Met provinciale regelingen kan dat bedrag verder worden aangevuld. Hoeveel de overheid betaalt voor de varkensrechten wordt pas in de zomer bekend. De vergoeding voor de stallen bedraagt 65 procent van de gecorrigeerde vervangingswaarde en is gebaseerd op een nieuwbouwwaarde van € 470 per vierkante meter voor zowel vleesvarkens- als zeugenstallen.

Overigens is de regeling nog niet definitief. Iedereen kan, via een zogeheten internetconsultatie, tot en met 31 mei reageren op de conceptregeling. Op basis van de reacties kan de regeling nog worden verbeterd en wordt er getoetst of er voldoende belangstelling is voor deelname. De verwachting is dat de definitieve regeling in juni wordt gepubliceerd en per 15 augustus voor een periode van 6 weken wordt opengesteld.

Naast 120 miljoen euro voor sanering, stelt de overheid ook 60 miljoen euro beschikbaar voor een verdere verduurzaming van de intensieve veehouderij. Een deel van dat geld gaat naar pluimvee (15 miljoen) en melkgeiten (5 miljoen). Tot slot is 8 miljoen euro beschikbaar voor flankerende maatregelen voor de pelsdierhouderij en is 12 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoering van de hele operatie.

Gerelateerd nieuws

2
Varkenshouderij
30
6
Homepage
115