Nieuw toekomstperspectief voor stoppende agrarische ondernemers | van werk naar werk

Het is niet altijd meer vanzelfsprekend dat je als agrarisch ondernemer tot je pensioenleeftijd op je eigen bedrijf werkzaam bent. De ontwikkelingen in wetgeving, maatschappelijk beeld en veranderingen in het werk zelf zorgen ervoor dat je er zelf voor kiest of genoodzaakt bent om ander werk te gaan zoeken.

IMG_3866Selectie van deelnemers 2018-2019

Wij vinden het belangrijk om jou als ondernemer en je eventuele personeel te ondersteunen bij deze keuze en je te begeleiden op weg naar een nieuw arbeidsmarktperspectief. Je wilt stoppen met je bedrijf, en zou graag iets anders gaan doen maar wat dan?

Programma op maat

Je start met een intakegesprek met een coach van ZLTO. Deze coach begeleidt je het gehele programma. Tijdens het intakegesprek peilen we je behoefte en stellen we een programma op maat samen, wat kan bestaan uit de onderstaande onderdelen:

1. Intake en begeleiding coach

Op zoek gaan naar een nieuwe baan is een avontuur. Er komen heel veel vragen op je af waarin we je graag ondersteunen. Als deelnemer van het programma krijg je een vaste coach toegewezen die je gedurende het traject begeleidt. Waarbij je je verhaal kwijt kunt en die je stimuleert als het moeilijk wordt. Gedurende het hele traject voert deze coach op verschillende momenten gesprekken met jou, over jouw persoonlijke traject.

 

4. Beroepskeuzeconsultent/ scholingsconsulent

Nu duidelijk is welke beroepen en sectoren bij jou passen kijken we met een beroepskeuze consulent of dit kansrijke beroepen zijn. Heb je nog training of scholing nodig? Wat zijn de juiste ingangen en zijn er misschien al ingangen in je eigen netwerk? Wie zoekt mij? Hierbij een greep uit het aanbod van mogelijke beroepen voor jou.

 

6. Sollicitatietraining en opstellen CV

We helpen en begeleiden je met het opstellen van een goed CV en een sollicitatiebrief. We gaan op zoek naar vacatures die je aanspreken en gaan gericht oefenen door meteen hier op te reageren. We bereiden je voor op het sollicitatiegesprek. Solliciteren is en blijft spannend. Een stukje gezonde spanning kan nooit kwaad, maar we zorgen er wel voor dat je beslagen ten ijs komt. Middels de training wordt je voorbereid op het gesprek en weet je wat je kunt verwachten. Ook krijg je training in hoe je en sollicitatiegesprek voert en hoe je jezelf het best kunt presenteren.

2. Nieuwe start voor bedrijfsbeeindigers

In deze workshop voor jou en je eventuele partner wordt stilgestaan bij de keuze die jij neemt/hebt genomen om een nieuwe weg in te slaan en op zoek te gaan naar een andere invulling van het werkend bestaan. Bezinning en stilstaan bij de (komende) veranderingen zijn belangrijk om met een open blik te kunnen gaan zoeken. Deze workshop van één dagdeel vind in kleine groepen van vijf tot tien deelnemers plaats. Lees verder.

 

5. Stage/kijkje in de keuken

Is dat wel echt iets voor mij? Wat is beter om je te oriënteren of je keuze in de praktijk zo passend is als je denkt dat het zelf te ervaren. Stages zijn allang niet meer alleen voor studenten! Tijdens een stage van een dag een week of langere tijd, kun je als deelnemer proeven of de stap die je wenst ook goed voelt en krijgt een bedrijf de kans jou te leren kennen. En als het goed bevalt kan dit zomaar de nieuwe werkgever worden.

 

7. Online profileren

Bij een gemiddelde vacaturesite is het lastig om de juiste vacature er uit te pikken. Het vinden van een nieuwe baan gaat vaak makkelijker als jij de juiste mensen en bedrijven gevonden krijg en als zij jou kunnen vinden. Dit gaat veelal online, een goed online profiel is daarom goud waard! Tijdens een training helpen we je om een goed online profiel aan te maken en hoe je online de juiste mensen en bedrijven gevonden krijgt. Hoe kunnen zij jou het best vinden. Wellicht wil je weer voor jezelf beginnen en als zelfstandige aan de slag. Dan kun je online media gebruiken om jouw bedrijf een goede start te geven.

3. Kwaliteiten in beeld; verkennen van persoonlijke kwaliteiten

Tijdens deze fase kijken we wat jou competenties, capaciteiten en krachten zijn. Waar krijg je energie van en welke beroepen zouden daarbij passen?

 1. Een beroepentest, capaciteitentest en persoonlijkheidstest
  We gaan testen waar jouw sterke punten liggen en welke beroepen daarbij passen. Op basis van de uitkomsten van deze test bepalen we met jou welke sectoren en beroepen voor jou aantrekkelijk zijn. Daarbij kijken we ook of de beroepen kansrijk zijn, of er makkelijk werk in gevonden kan worden.

  Testen worden uitgevoerd door Heidi Lammers, Loopbaanadviseur van leren en werken. We hebben een ruim aanbod vacatures klaarstaan. Na de testen kijken we of er direct al een geschikte vacature voor je tussen zit, of dat er eerst nog behoefte is aan scholing, stage of sollicitatietrainingen. Het traject wordt op jouw behoefte afgestemd. 

 2. Een persoonlijke profiel analyse
  Wat wil ik en waar liggen mijn behoefte? De persoonlijke profiel analyse wordt uitgevoerd door Antoon Sanders
   
  Taalmeter
  Mocht tijdens het traject blijken dat lezen en schrijven een belemmering is of kan zijn in het vinden van nieuw toekomstperspectief dan begeleiden we je hiermee. Taal mag nooit een struikelblok zijn voor een nieuw perspectief.
Doe de taalmeter-zelftest

8. Eindevaluatie

Inmiddels ben je druk aan het solliciteren of heb je zelfs al een nieuwe baan gevonden. Aan het einde van het traject heb je nog een afsluitend gesprek en evaluatie met je coach.

Hoe pak ik het aan en waar begin ik?

Een reactie die we vaak krijgen is “ik ben alleen maar boer geweest”. Samen gaan we kijken welke aspecten van je werk je leuk vind en waar je goed in bent. We helpen je om te ontdekken wat jouw sterke punten zijn, waar je kracht ligt en bereiden je voor om zelfverzekerd de arbeidsmarkt op te gaan. Wellicht wordt het voor jou de eerste keer in hele lange tijd dat je gaat solliciteren. Hierin ben je echt niet de enige en samen gaan we hiermee aan de slag!  

Testimonial: "Als agrarisch ondernemer moet je op veel borden tegelijk schaken, dat betekent dat je dus over veel kwaliteiten beschikt. Misschien wel meer dan je zelf denkt. Werk naar Werk maakt je daar bewust van."

Waarom doen we dit?

Als agrarische ondernemer heb je niet in loondienst gewerkt en daarom heb je geen recht op uitkering en ondersteuning vanuit het UWV. Wij vinden het belangrijk dat je deze ondersteuning wél krijgt, zodat je niet alleen voor het traject komt te staan. Boeren hebben een oplossing, samen gaan we kijken wat er nog meer voor je mogelijk is en waar je kracht ligt. We werken hiervoor samen met Leren en werken welke als doel heeft je arbeidsmarktperspectief te vergroten. Zij hebben ook een groot netwerk met bedrijven welke op zoek zijn naar jou!

Daarnaast merken we dat er vanuit de markt veel vraag is naar Nederlandse boeren met ervaring. Nederlandse boeren staan bekend als harde werkers en kunnen als geen ander inspelen op onverwachte situaties. Logisch nadenken, vooruitkijken en steeds op zoek gaan hoe je het beste kunt presteren.

Wat voor werk hebben deelnemers gevonden

 

Aantal

Beroep

1

Pedicure

1

Loonwerker

1

Voertransporteur

2

Vab impuls boerderijterras

2

Orientatie rusthuis paarden

1

Bedrijf in stalinrichting

1

Opleiding werktuigbouwkunde

2

Zoekende leidinggevende functie

1

MFL zorg op bedrijf

1

For Farmers

1

Bodemonderzoeker

1

Leraar mbo groen onderwijs

1

Schoonmaken medicijnen bedrijf

1

Bakker

1

Zoekende gemeente/bestuurlijk op gebied stikstof/vab

1

Orienterend zelfstandige op gebied van bodem advies circulariteit

10

Begeleidende fase

56

Nieuwe start

Kosten

De eigen bijdrage voor dit project bedraagt € 150,- per deelnemer. Of je nu het hele programma volgt of een aantal onderdelen daarvan, de kosten zijn per deelnemer gelijk. Ook als je geen lid van ZLTO bent kun je aan het programma deelnemen.
We laten de eigen bijdrage laag omdat we het belangrijk vinden dat het traject voor iedereen toegankelijk is. De overige kosten worden door ZLTO en de Provincie voldaan. Om het traject te laten slagen verwachten we wel je volledige inzet.

Aanmelden?

Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie, of wil je je aanmelden? Neem contact op met Anke de Brouwer, 06-29520294, anke.de.brouwer@zlto.nl  

 

Bedrijfsontwikkeling