Maasheggen landschap uit boerenhanden

Maasheggen18-2-2022

Vrijdag 18 februari organiseerde ZLTO Land van Cuijk samen met de Agrarische Natuurvereniging een officieel moment voor de realisatie van het project Maasheggen – landschap uit boerenhanden. Het unieke Maasheggen landschap is werkbaar gemaakt voor de moderne landbouwmachines met functionele door- en insteekopeningen in de Maasheggen met bijbehorende aanplant van nieuwe heggen.

In een driejarig project hebben ZLTO Land van Cuijk, ANV Boxmeer met een 35- tal boeren het Maasheggen landschap weer robuust gemaakt. Werkbaar voor de moderne machines en met aanplant door vrijwilligers van de Agrarische Natuur Vereniging die hun collega boeren willen helpen met het behoud van dit erfgoed. Boeren zorgen al eeuwenlang met hun maai- en snoeiwerk voor het behoud van dit unieke cultuurlandschap.

Samenwerking
“We zijn in de voormalige afdeling Boxmeer gestart met een 60 tal grondeigenaren om over de praktische kanten van het Maasheggen gebied te praten. In samenspraak met 35 boeren met percelen in de Maasheggen, is een collectieve vergunning aangevraagd door voormalige ZLTO afdeling Boxmeer, nu opgegaan in ZLTO Land van Cuijk”, zegt Jan Martens, voormalig voorzitter ZLTO Boxmeer. Meer dan 60 procent van de percelen in het gebied is in eigendom van leden ZLTO.

Voormalige gemeente Boxmeer was enthousiast over het project en heeft de vergunning verleend. Ook sponsorde zij het plantgoed. “De kaarten kwamen op tafel en samen met de Agrarische Natuurvereniging is praktisch gekeken welke heggegaten nodig waren, welke verbreed moesten worden. Kortom kijken wat er mogelijk is om het gebied voor boeren werkbaar te houden”, legt Raymond Derks, bestuurslid ZLTO Land van Cuijk uit. De Agrarische Natuur Vereniging verrichtte de aanplant en de grondbewerking.

Herstel
Het grootschalig boeren op een kleinschalig landschap is op deze manier hersteld. “Het Nederlands landschap verliest kilometers heg. Wij planten het hier weer aan en onderhouden het”, aldus Eric Lamers die namens ANV sprak.

Voor hen is het een doorn in het oog dat via de Europese aanbesteding aannemers uit heel Nederland het unieke gebied bewerken. “Dat gebeurt massaal en zonder kennis van het gebied. De boeren die hier al eeuwenlang boeren, kennen het gebied op hun duimpje en willen het graag beheren”, zegt Geert-Jan de Kleijn een van de boeren midden in de Maasheggen.

Verdienmodel
ZLTO Land van Cuijk en ANV Boxmeer hopen op een vervolgproject met als doel dat lokale boeren het onderhoud en beheer van dit unieke cultuurlandschap, landschap gemaakt door boerenhanden, voor hun rekening kunnen nemen. Dit levert meer kwaliteit en een extra verdienmodel voor lokale boeren op. “Lokale mensen weten waar ze mee bezig zijn en hebben korte lijntjes. Dat werkt efficiënt”, aldus Raymond Derks. ZLTO Land van Cuijk pleit voor lokale aanbesteding bij de Maasheggen.