Geslaagde Biesboschwandeling

20211211 - Biesboschwandeling (18)

Zaterdagmiddag 11 december hield ZLTO Drimmelen-Geertruidenberg een coronaproofe wandeling buiten door boerenland, over dijkjes, langs water omdat het 600 jaar geleden is dat Hollands Diep en de Biesbosch ontstonden. Er waren ca. 75 lopers om een beetje de sfeer van 6 eeuwen geleden te proeven. Het was prima wandelweer. Hoe anders dan in de nacht van 18 op 19 november 1421.

Start en finish waren bij de fam. Smits-van Oijen, Buitendijk 1, 4924 EG Drimmelen. De route liep vanaf start over een dijk naar en door natuurgebiedje De Worp om vervolgens bij het Dorpshuis te Drimmelen halt te houden.

Hier hield Louis van Suijlekom van de heemkundekring Made/Drimmelen een zeer goede uiteenzetting van wat er allemaal gebeurde die 6 eeuwen geleden, het waarom en het daarna. Omdat die rampnacht slechts het startschot was van het verloren gaan van de Groote of Zuid Hollandse waard waardoor de Hollands Diep en Biesbosch ontstonden. Er had wat gered kunnen worden, als…… Maar dat gebeurde niet, dus was die polder van toen wat nu Biesbosch is.

Vervolgens liepen we over het Beverpad om de wijdsheid van het polderland richting het Gat van de Ham aan de ene kant en het water van de Amer te ervaren. Hierna kwamen we op de route terug langs imker Bert Brakkee, die op zijn beurt een praatje hield, na en met een borreltje erbij, om vervolgens bij de finish uit te komen.

Onze streek is getekend door die St. Elisabethsvloed van 18 op 19 november 1421. Dat was de aanvang van het verloren gaan van de Groote of Zuidhollandse Waard, een veenpolder, waarbij de landmassa tussen Strijen in het westen en zo ongeveer bij Almkerk in het oosten en tussen Dordrecht en Geertruidenberg, eigenlijk tot aan Terheijden toe, verzwolg tot een grote binnenzee. Beide steden, Dordt en Geertruidenberg, waren destijds de grote steden van Holland. Hier lag toen het kloppende hart van het Graafschap Holland. Dat lag niet in Amsterdam. Wij durven de stelling aan dat deze ‘ramp’ de geografische scheiding inluidde van wat nu België en Nederland is. Dat duurde nog 2 eeuwen voor het zo ver was, maar dit maakte het mogelijk dat De vesting Holland zich kon verschansen en ‘de macht’ kon grijpen in Nederland, waar Brabant eerder de machtige kernprovincie was van de gezamenlijk Nederlanden.

Het hele jaar door zal in het gebied van waar in 1421 de St. Elisabethsvloed huis hield van alles te doen zijn en zal dit aanleiding zijn voor allerlei initiatieven. Ook Drinkable Rivers van Li An Phoa is er zo een. Meten is weten en het gaat om goed Maaswater. Want water is naast een bron van ellende bij overstroming ook ene bron van leven.  Alle burgemeesters langs de Maas vanaf de bron tot aan de monding hebben ongeveer getekend. Dus ook Gert de Kok van Drimmelen, evenals de burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb, ondertekenden de Declaratie Mayors for a Drinkable Meuse.  Hiervoor was bijv. vanuit Stichting De AmerkanOp contact gezocht met Li An Phoa en onze burgemeester.

Er is een wandelroute van 169m km, het Biesboschpad, gemaakt door oud-wethouder Hans Kuijpers, ter ere van die ramp toen. Kortom van alles vanuit de gemeente Drimmelen, maar ook in Geertruidenberg en in alle gemeenten eromheen schenkt men aandacht aan deze ramp. Ook wij boeren en leden van ZLTO-Drimmelen-Geertruidenberg zijn ons bewust van de kracht van water, wat leven en dood kan brengen. Wij ervoeren en ervaren dat gewoon met grote regelmaat. Klimaatverandering klopt aan de deur, met soms te veel en soms te weinig water.

Strijd met en tegen het water is van alle tijden. Dat was in 1421 net zo als dat het nu aan de orde is.

Ook wij van ZLTO-Drimmelen-Geertruidenberg zijn ons bewust van onze geografische plek welke dit gebied tussen Holland en Brabant inneemt.

 

ZLTO-Drimmelen-Geertruidenberg

 

Op deze dag zijn ook diverse foto's gemaakt, deze vinden jullie hier.

De volledige tekst die Louis van Suijlekom vertelde vinden jullie hier.