Bestuur Contact

Bestuur ANV Oostelijke Langstraat

Het bestuur wordt gevormd door de agrarische- en burgerleden van de vereniging. Omdat we steeds meer activiteiten onder handen hebben, hebben we de taken binne het bestuur opnieuw verdeeld. Daarnaast is er nu ook voor ieder project een projectleider aangewezen. Wilt u meer weten over een project, dan kunt u per email contact opnemen met de betreffende projectleider.

 

De taakverdeling binnen het bestuur is als volgt.

Saskia Duives-Cahuzak            Voorzitter

Peter van Roessel                    Vice voorzitter

Jan de Pinth                            Secretaris

Sjaak Buijs                              Penningmeester

Norbert van de Griend              Lid

Raas Luijben                           Adviseur 

 

Het bestuur vergadert iedere 6 weken op donderdagavond. Heeft u zaken die u besproken wilt hebben of andere opmerkingen, laat dat dan weten bij één van de bestuursleden of via info@anvoostelijkelangstraat.nl

 

Contact

Jan de Pinth   
Nieuwkuijksestraat 41
5253 AD   Nieuwkuijk
tel.: 073 - 5116681 (na 18.00 uur)
mobiel: 06 - 37 64 86 68
 
 

Betekenis logo

Het logo voor de ANV Oostelijke Langstraat is specifiek vormgegeven naar de karaktereigenschappen van de verschillende gebieden binnen het werkgebied. Deze bestaan globaal genomen uit een zeer welgevormd planten en dierenrijk waarin tevens glastuinbouw aanwezig is. Dit samengenomen heeft het kracht uitstralende logo tot stand gebracht.

Deze Energy is direct zichtbaar wanneer men het logo vanuit de stam centraal ziet opbloeien wat de herkenbaarheid van planten waarborgt. De goedkeurende V-vorm garandeert de aanwezigheid van vogels (dieren), de “vleugels” slaan zich als kavels uiteen waarbij de linker zijde puntsgewijs afloopt, de karakteristieke vorm van tuinbouwkassen. In de kleuren worden water, gras- en akker/tuinbouw gesymboliseerd. Het logo is ontworpen door Erik Klaassen.

Visie

Behoud en versterking van natuur- en landschapswaarden wordt ondersteund, mits dit op vrijwillige basis kan worden gerealiseerd. De agrarische sector kiest ervoor om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor het behoud van natuur- en landschapswaarden in het gebied.

De grondgebonden sectoren zijn vanuit hun bedrijfssituatie sterk betrokken bij het beheer van landschaps- en natuurwaarden, vanwege de akkers en de weilanden. Met name voor akkers en weilanden zijn diverse pakketten voor natuur- en landschapsbeheer beschikbaar.

Het particuliere natuurbeheer is nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. De ANV wil hieraan ook aandacht besteden bij gebleken particuliere belangstelling na een goede voorlichting.

Natuur en landschap staan steeds prominenter op de agenda van maatschappij en politiek. De agrarische sector kan dit signaal niet negeren. In tegendeel: de sector zal moeten zoeken naar mogelijkheden om die maatschappelijke wensen onderdeel te laten uitmaken van de bedrijfsvoering. De vraag hierbij is: Op welke wijze kan natuur en landschap versterkend werken voor het bedrijfsinkomen én op welke wijze kunnen wij inspelen op de maatschappelijke behoeften?

Een regio moet verantwoordelijkheid krijgen en nemen om actief met natuur en landschap om te gaan. Als de regio dat zelf oppakt, zal men een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen bij het welzijn van natuur en landschap. Aan de andere kant zullen natuur en landschap meer gewaardeerd worden door de inwoners in de regio.

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer moet aantrekkelijk zijn voor de agrarische bedrijfsvoering. We willen ons inzetten voor de verbreding van de landbouw in ons gebied. Zo kunnen agrariërs een deel van hun inkomen verdienen door het verrichten van maatschappelijke diensten.

Het beheren van natuur en landschap door boeren is een logisch gevolg van de maatschappelijke wens voor meer natuur en landschap van een kwalitatief hoog niveau. De agrariërs in het gebied bezitten de middelen (vee, arbeid en machines) om de ontwikkeling hiervan zelf ter hand te nemen. Ook hebben de agrariërs kennis van zaken, met name streek- en gebiedskennis en kennis van kwaliteit en eigenschappen van de gronden Agrarisch natuur- en landschapbeheer is voor een deel ook een middel om het bestaansrecht van de agrarische sector te verantwoorden. Een goed beheer van natuur en landschap draagt bij aan een maatschappelijk verantwoordelijke landbouw.

Beheer en aanleg van natuur- en landschapselementen moet mede leiden tot een goed bedrijfsresultaat. Planologische schaduwwerking moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

De ANV wil het agrarisch natuur- en landschapsbeheer breed oppakken, van het aanleggen van bloemenranden tot het verzorgen van eindbeheer in natuurgebieden van natuurorganisaties en van deelnemers aan particulier natuurbeheer.