banner website 1-4 oktober header

mj-0910-den-bosch-peer--product-(2)

Food Heroes

Het vraagstuk: voedselverspilling. Volgens de FAO (Food and Agricultural Organization) gaat een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verloren. Dit is een enorm verlies aan waardevolle hulpbronnen, zeker met het oog op de voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking.

In Nederland gaat er 150 kilo per persoon per jaar aan voedsel verloren. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het onderwerp, waarbij de focus vooral ligt op het eind van de keten, bij de afzetkanalen (supermarkten, catering) en de consument.

Maar ook aan het begin van de keten, in de agrarische productie en verwerking, treden veel verliezen op. Denk hierbij aan 2e en 3e klasse groenten en fruit, mannelijke dieren en aan reststromen. Oesterzwamvoetjes zijn prima eetbaar, maar worden afgevoerd als veevoer; appels en peren die niet aan de juiste afmetingen en kleuren voldoen, komen niet als versproduct in de supermarkt; vlees van bokjes wordt niet door consumenten gekocht. De oogstkosten van 2e en 3e klasse producten zijn vaak zelfs hoger dan de opbrengst, waardoor een deel hiervan nooit geoogst wordt.

Oplossingen voor reststromen

De focus in de hele keten ligt op het eerste klasse product dat in de supermarkt verkocht kan worden. Alles wat niet aan de kwaliteitseisen van de supermarkt voldoet, wordt nauwelijks gewaardeerd, terwijl het vaak nog om prima eetbare producten gaat. Deze focus op een ‘smal’ deel van de productie, maakt dat boeren vooral gericht zijn op het produceren van zoveel mogelijk eersteklas product en weinig interesse hebben voor het 2e of 3e klasse product of reststromen. Deze kosten vaak namelijk alleen maar geld.

Om ook deze producten te benutten zijn oplossingen nodig waarbij meerwaarde wordt ontwikkeld voor deze producten. Een omslag in het denken is nodig om deze eenzijdige focus op de waardering van voedsel te veranderen. Partijen die hiermee aan de slag willen, bewegen eigenlijk tegen de grote stroom van het huidige efficiency-denken in. Vandaar dat we ze ‘helden’ noemen. Het zijn deze ‘Food Heroes’ die we in dit project willen ondersteunen bij het zoeken naar onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen, samen met de creatieve sector.

Internationaal project

ZLTO werkt in dit project 3,5 jaar samen met partners uit de agrarische, creatieve en wetenschappelijke sectoren uit Noordwest-Europa. We hebben eenzelfde problematiek en verwachten elkaar te versterken door gezamenlijk aan de slag te gaan in de sectoren, ‘Groente en Fruit’, ‘Mannelijke dieren’ en ‘Visserij’.
 
ZLTO is leadpartner, overige partners zijn: (Nederland) provincie Noord-Brabant, Dutch Design Foundation, In Ovo, Greenco Packing, (België) Innovatiesteunpunt, Flanders Food, Flanders DC, (Duitsland) Spessart Regional, Fachhochschule Fulda, (Frankrijk) AC3A, Laval Mayenne Technopole, Technopole Quimper Cornouailles, (United Kingdom) Lincoln University, (Ierland) Irish Fishery Agency, Clean Technology Centre.
Stuurgroep LIB is medefinancier.

foodheroes_horizontal_22062017