Klimaattafel: wat betekent het klimaatakkoord voor de agrarische sector?

Extreme droogte of juist wateroverlast. Fluctuerende grondstofprijzen en de kansen en risico's van wind- of zonne-energie. De reductie van emissies en de roep om als sector een bijdrage te leveren. Het klimaat gaat elke agrarisch ondernemer aan.

Eind december werd het ontwerp van het klimaatakkoord gepresenteerd. Een omvangrijk pakket waarmee Nederland in 2030 de uitstoot van CO2 met ten minste 49 procent wil terugdringen. De komende maanden rekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de afspraken door.

Hoe is dat tot stand gekomen? Wat staat er in? En vooral: wat betekent het voor de landbouwsector, en voor de individuele ondernemer? Hoe kunnen we met het klimaatakkoord verschillende doelen vanuit de markt en de maatschappij behalen, zoals biodiversiteit, waterbuffering, ammoniak, vermindering fosfaat en de impact van stikstof? Welke kansen biedt het boeren en tuinders?

LTO Nederland wil met de ideeën en suggesties van haar leden in de achterzak de komende maanden deelnemen aan de totstandkoming van het definitieve klimaatakkoord. Wij willen graag deze inzet met betrokkenheid van ZLTO-leden tot stand brengen.

We nodigen jou graag uit op 19 maart van 19.30 tot 22.30u voor de ‘klimaattafel’.

Programma

20.00u Welkom
20.30u Toelichting over het klimaatakkoord door Kees van Zelderen, LTO Nederland
21.30u Het goede gesprek: welke (regionale) thema’s vinden jullie belangrijk voor boeren en tuinders?