profielkuil

Wel goed water geven

Overweeg je weleens om concrete maatregelen op je bedrijf te treffen tegen eventuele droogteschade? Dit is het moment ermee aan de slag te gaan. Met een financieel steuntje in de rug kunnen agrarische ondernemers vanaf nu investeringen doen die je helpen om in droge tijden kwalitatief goede producten te verbouwen. Voldoende en schoon zoet water komt door de klimaatverandering in de toekomst steeds meer onder druk te staan.

BeregeningKlik op de afbeelding voor de folder

Het hebben van niet te veel en niet te weinig water houdt de gemoederen bezig op het boerenerf. Vaak zijn alle ogen gericht op wateroverlast, omdat de gevolgen ervan zo duidelijk zichtbaar zijn. Maar als ondernemer weet je ook dat het tegengaan van droogte een enorme uitdaging kan zijn.

Blijf weersextremen de baas

Dankzij een stimuleringsbijdrage in het project ‘Wel goed water geven’ is het nu extra aantrekkelijk om werk te maken van water. Voor de volgende maatregelen (PDF) is er een financiële bijdrage beschikbaar: 

  1. peilgestuurde drainage
  2. waterconserveringsmaatregelen
  3. bodem- en teeltmaatregelen

Wil je een indruk krijgen van mogelijke maatregelen op jouw bedrijf? Bekijk de filmpjes die gemaakt zijn bij diverse bedrijven.

Wat we gaan doen

In 'Wel goed water geven' kies je één van bovenstaande maatregelen om meer hemelwater vast te houden of te hergebruiken. Dit laat je met de financiële bijdrage die je in het project krijgt van de Provincie Noord-Brabant implementeren op jouw bedrijf. ZLTO begeleidt het proces. Wij adviseren je waar gewenst.

Hoeveel subsidie krijg jij?

Ben jij van plan om een van de bovenstaande maatregelen uit te voeren? Klik dan op de button en vul het formulier in, wij berekenen dan voor jou hoeveel subsidie jij krijgt.  

Ik wil graag maatregelen treffen

Heb je al een van bovenstaande maatregelen uitgevoerd?

Heb je na 1 januari 2017 al een van bovenstaande maatregelen uitgevoerd, dan is het nog steeds mogelijk om hiervoor subsidie te ontvangen. Vul onderstaand formulier in, en wij bekijken of je nog subsidie ontvangt.

Ik heb al maatregelen getroffen

Zij gingen je voor

Verschillende leden van ZLTO gingen je al voor en ontvingen subsidie voor de verschillende maatregelen die zij troffen. Zo investeerde boomkweker Paul van den Broek uit Hilvarenbeek in een druppelslang en liet Antoon Vermeer uit Boekel peilgestuurde drainage aanleggen.

Paul van den Broek: Hoe houd je bomen gezond bij aanhoudende droogte?

Beregenen is duur. Bovendien zijn er betere alternatieven om zuinig met water om te gaan. Boomkweker Paul van den Broek uit Hilvarenbeek vertelt hoe hij investeerde in de waterbesparende maatregel: de druppelslang. Lees verder..

 

 

Antoon Vermeer: Omgaan met peilgestuurde drainage

De mais op het 4,5 hectare grote perceel van melkveehouder Antoon Vermeer uit Boekel staat er fris en groen bij. ‘Met dit warme en vochtige weer groeit het hard’, vertelt Vermeer, terwijl hij met een zeis wat gras aan de waterkant weghaalt. Daardoor wordt de waterput waar een aantal drains op is aangesloten zichtbaar. Lees verder..