banner klimaat

Klimaat ZLTO

Klimaat

Regeringsleiders en ministers van 195 landen sloten in december 2015 in Parijs een akkoord over nationale en internationale doelen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden. ZLTO is ervan overtuigd dat de land- en tuibouwsector een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid.

Vernieuwd boeren

Boeren en tuinders staan voor de grote uitdaging om anders te gaan boeren en hebben hoge ambities opgesteld. Zoals de uitstoot van broeikasgassen uit de veehouderij met 80%-90% verminderen met slimme stalsystemen en mestverwerking.  Enkele boeren organiseren al hun eigen energievoorziening door over te stappen van aardgas op stoken met biomassa die zij uit de buurt betrekken van overheden en terreinbeheerders. Denk aan snoeiafval, maar ook snelgroeiend hout en olifantsgras zijn geschikt als biomassa.

Carbon farming: Oplossing voor klimaat en boer

Een andere manier van anders boeren is carbon farming. Carbon farming is een manier van landbouw bedrijven waarbij koolstof wordt opgeslagen in de bodem door bijvoorbeeld minder grondbewerking. Dat heeft een tweeledig doel: om de bodem te verbeteren en CO2 uitstoot te verminderen. Koolstof wordt in de bodem omgezet in organische stof. Dit heeft als voordeel dat de bodemkwaliteit verbetert en dat de bodem het water beter vasthoudt, beter bewerkbaar wordt en nutriënten vastlegt. Carbon farming is hiermee een oplossing voor het klimaat én de boer.

Producten en diensten

Projecten

Documenten

Nieuws

Meer nieuws

Onze leden vertellen

Blogs

Meer blogs

Agenda

Bekijk de volledige agenda

Klimaat