ZLTO Congres FullWidthBanner3

ZLTO Congres - 14 december ‘s-Hertogenbosch

Vernieuwing in agrifood als aanjager voor de lokale economie en samenleving

Het ZLTO Congres op 14 december; boeren hebben een oplossing. Boeren en tuinders dragen hun steentje bij aan maatschappelijke uitdagingen. Daar zijn wij van ZLTO, als belangenbehartigers van deze ondernemers, trots op. Bij welke innovatieve oplossingen kan de agrifood sector een sleutelrol vervullen? Laat u verrassen door de mogelijkheden en kom naar het ZLTO Congres op donderdag 14 december in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. Graag nodigen wij u van harte uit.

Het ZLTO Congres is de plek waar u samen met bestuurders, professionals uit de agrifood en andere stakeholders kijkt naar de rol van het boerenbedrijf in de lokale economie en samenleving. Welke kansen liggen er voor innovatie?

We hebben een aansprekend programma in petto met subsessies. Verder neemt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers u mee in ‘Boeren hebben een oplossing’. Een prikkelende reflectie daarop geeft Marianne Minnesma, directeur Urgenda.

Boeren hebben een oplossing!

Misschien kent u ze al: de voorbeelden in uw regio of vakgebied van agrariërs die op lokaal of regionaal niveau belangrijke stappen zetten? Bijvoorbeeld door het opwekken van energie vanuit wind, zon en mest. Of door zich bezig te houden met het sluiten van kringlopen op regionale schaal. Of door verbinding te zoeken met sectoren zoals design, logistiek, technologie, retail en onderwijs. Ook nemen veel boeren en tuinders initiatief om de leefbaarheid op het platteland te stimuleren, door lokale zorg, recreatie of voedselverkoop aan te bieden. Aan vraagstukken zoals klimaat, voedselzekerheid en energie leveren ze een belangrijke bijdrage. Het gebeurt dagelijks. Ook bij u om de hoek.

Zoekt u naar innovatieve oplossingen voor actuele maatschappelijke uitdagingen op lokaal niveau? Laat u uitdagen op het ZLTO Congres! We hopen u daar te begroeten.

Aanmelden voor het ZLTO Congres

Bent u erbij op 14 december bij het ZLTO Congres? Klik hier om uzelf aan te melden.

Aanmelden

Programma

Bekijk hieronder het programma van het ZLTO Congres.

11.30 - 13.00 uur

Ontvangst en registratie + netwerklunch

13.00 - 14.45 uur

Welkom, visie ‘Boeren hebben een oplossing’ door Hans Huijbers en keynote speaker Marianne Minnesma (directeur Urgenda)

Uitreiking ZLTO Initiatiefprijs

14.45 - 15.15 uur

Pauze

15.15 - 16.00 uur

Eerste ronde subsessies

16.15 - 17.00 uur

Tweede ronde subsessies

17.00 uur

Borrel

Bekijk subsessie programma

Subsessies

Hieronder vindt u het subsessie programma speciaal voor u samengestelt.

Boer brengt geluk
Hoe houd je voor mensen met Alzheimer hun herinneringen levend? Dagbesteding op de zorgboerderij kan veel geluksmomenten opleveren voor cliënten. Hoe je dit optimaal bereikt volgens de methode van Böhm weet dementieconsultant Dolf Becx. Stap in de wereld van ouderen met dementie. Wie kom je tegen? De gemeente, de thuiszorg, de partner, de mantelzorgers. Ontzorgen gaat over het totaalplaatje.

Maak kennis met de Koolstofboeren
'Koolstofboeren’ zijn melkveehouders die maatregelen toepassen om de koolstofvoorraad in de bodem te verhogen. Per hectare kunnen vele tonnen koolstof worden opgeslagen. De veehouders doen het niet alleen goed op het land, maar ook op het witte doek. Regisseur Fransjan de Waard, bekend van de documentaire ‘Bodemboeren’, verfilmt de Koolstofboeren. Hij is een van de sprekers bij deze sessie.

Ondernemen met natuur doe je zo!
Ondernemen met natuur. Deze term duikt steeds vaker op Maar wat betekent het eigenlijk en is het ook iets voor mij als agrarisch ondernemer? Biedt natuurontwikkeling mogelijkheden voor mijn bedrijf in de provincie Noord-Brabant? Rob Schrauwen, projectleider Omgeving van ZLTO en Mary Fiers, directeur van het Groen Ontwikkelingsfonds Brabant (GOB), zetten uiteen welke mogelijkheden het GOB en de regeling Ondernemend Natuurnetwerk Brabant bieden.

#Voedselwens2030
Wat en hoe willen we eten in 2030? Deze vraag bepaalt in belangrijke mate hoe Brabant er tegen die tijd uitziet. Wat je eet, is immers wat je in de omgeving ziet. Dat begint dichter bij jezelf dan je wellicht denkt. Wat vertellen de huidige trends over ons voedsel in 2030? Hoe verloopt dan de productie en distributie? En wat betekent dat vandaag voor de producent?

Bruggen bouwen tussen volksgezondheid en veehouderij
Als eerste huisarts trok hij in de tijd van Q-koorts aan de bel: Alfons Olde Loohuis. Hij is één van de grondleggers die de actieve verbinding legt tussen volksgezondheid en veehouderij. Nu doet hij dat in het project SaMeDi, wat staat voor Samenwerking Medici en Dierenartsen. Op lokaal niveau functioneren de netwerken van huisartsen, dierenartsen en de agrarische sector erg goed. Kom meer te weten over deze unieke bruggenbouwers.

Gemeentelijk snoeihout als brandstof voor boeren
Boeren die een oplossing hebben voor een lokale energievraag? Jazeker. In de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen weten ze wel raad met zuiver snoeihout afkomstig van boomonderhoud. Dit gaan agrariërs uit Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (CDEB) verwerken tot hoogwaardige biobrandstof. Wethouder Bert van Dijk is één van de ambassadeurs. Hij kent de kneepjes van het opwekken van duurzame energie in de regio.

Agri Food Capital
De Agrifood sector is de motor van de regionale economie van Noordoost Brabant. Cruciaal voor de toekomst van de regio is behoud versterking en maatschappelijke acceptatie van de sector. Daarom heeft Agrifood Capital een stip op de horizon gezet: een emissievrije veehouderij in 2025. Om uitvoering te geven aan deze ambitie wordt gewerkt aan een programma, wat onder meer ingaat op duurzame mestverwaarding en emissievrije productie.

Succesfactoren van een proactieve samenwerking tussen beleidsmakers
Boeren hebben een oplossing. Niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor milieu en maatschappij. Maar hoe overtuig je de lokale politiek van deze win-win situatie? Hoe smeed je slimme coalities? Wat zijn de geleerde lessen van de samenwerking tussen het waterschap en ZLTO?
Voorzitter Hendrik Jan ten Cate van ZLTO Tholen gaat in op het traject van de zoetwatervoorziening en de akkerrandenregeling. DB-lid Luc Mangnus van waterschap Scheldestromen zet de uitdagingen voor de toekomst op een rijtje. Zijn alle gronden in de toekomst nog wel voor alle teelten te gebruiken, gelet op de klimaatverandering? Kortom: een workshop over  win/win en de succesfactoren van een goede samenwerking.

AgriFoodTech Platform tour
Benieuwd naar de hipste technologische innovaties in de agri- en foodwereld? En meer weten over de mogelijkheden van onder andere sensoren, drones, robots, smart farming en big data? Bekijk het met eigen ogen tijdens een rondtoer over de AgriFoodTech Vakbeurs in de Brabanthallen tijdens het ZLTO Congres. We verzorgen een rondleiding langs een aantal highlights.
Naar beurs website.

Agri Meets Design Plaza
Kom je verwonderen over de verrassende samenwerkingen tussen boeren en designers! Als ‘Food Heroes’ hebben deze koppels een jaar lang gewerkt aan verspillingsvraagstukken rondom prei, appel, laurier, oesterzwamvoetjes en leghaantjes. We presenteren enkele objecten die onlangs te zien waren bij Agri Meets Design tijdens de Dutch Design Week. Verder: een praattafel over dilemma's van boeren, de blauwe boerderij en een rijdende xylotheek van een groep boomkwekers. Kortom: een kijkje waard.

Locatie

Traditiegetrouw is het ZLTO Congres ook dit jaar in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.

1931 is ook dit jaar weer onze gastvrije en authentieke congreslocatie. 1931 Congrescentrum ligt aan Brabanthallen 's-Hertogenbosch, op een steenworp afstand van de historische binnenstad, op loopafstand van Centraal Station ’s-Hertogenbosch en beschikt over een ruime hoeveelheid parkeerplaatsen met een goede bereikbaarheid.

Oude Engelenseweg 1, 5222 AA ‘s-Hertogenbosch

Naar routebeschrijving