ZLTO Congres

Op verzoek van scheidend voorzitter Hans Huijbers organiseerden we dit jaar het ZLTO Congres letterlijk op het boerenerf. Onze gasten hebben letterlijk de kracht van het boerenerf ervaren tijdens erfsessies en tijdens een plenaire sessie met o.a. minister Schouten, Floris Alkemade en Commissaris van de Koning, Wim van de Donk en een afscheidsreceptie . De thuislocatie van Hans maakte zijn afscheid persoonlijk.

Erfsessies

We startten de dag met exclusieve erfsessies die allemaal de kracht van het boerenerf lieten zien. Met een lunchpakketje onder de arm vonden de gasten hun weg naar de unieke locatie van de gekozen erfsessie. Zo waren er sessies in een veldschuur, in het weiland of in de koeienstal. Tijdens de sessies kon je zien, voelen, ruiken en horen hoe het gaat op de boerderij, meedenken over de dilemma’s van de boer, nadenken over de toekomst van voedselproductie, en meer.

Na afloop van de sessies verzamelden alle deelnemers zich weer in de grote tent, waar ook de overige congresgasten werden ontvangen.

ZLTO Congres 2019 (13)

Minister Schouten over kringlooplandbouw

Minister Schouten begint met de eerste ontmoeting met Hans. 'Tegenover mij aan tafel zat een 'nors kijkende man met zijn handen over elkaar'. 'Die moet ik in de gaten houden, dacht ik.'

Ondanks dat ze het niet altijd met elkaar eens zijn, deelt ze de zorgen van Hans. “Ik heb zorgen over de mogelijkheid te blijven produceren in de toekomst. Supermarkten stellen eisen die dat wel eens in gevaar zouden kunnen brengen.” Ook de terughoudendheid van banken ziet Schouten als een bedreiging voor de toekomst van boerenbedrijven. “Banken en andere financiers moeten durven investeren om de sector vooruit te helpen.”

Floris Alkemade

In zijn blog benadrukt Rijksbouwmeester Floris van Alkemade zijn afkeer van zonnepanelen op landbouwgrond. De stelling een/oneens werd door 85% van de aanwezigen beantwoord met ‘eens’. Alkemade: “Gebruik grond als allerlaatste, gebruik wind op zee, panelen op daken. De bodemkwaliteit loopt groot gevaar, de biodiversiteit loopt terug en het landschap versplinterd.”

Lees hier zijn column

Ik heb alles gegeven

Tijdens het laatste optreden als voorzitter van ZLTO uitte Hans nogmaals zijn zorgen over de retail. “De kreet ‘altijd de laagste prijs’ is de grootste schande die er is. Nooit gaat het bij retailers over duurzaamheid of biodiversiteit. En wie betaalt de rekening daarvan, wij!

Met deze stevige woorden tijdens het ZLTO-congres gaf scheidend voorzitter Hans Huijbers voor de laatste keer zijn ongezouten mening als scheidend ZLTO-voorzitter.

Mensen die hem kennen weten dat hij nooit op het podium staat, hij staat liever daarvoor. Tussen de mensen, want tenslotte moeten we samenwerken. Onder toeziend oog van zijn gezin verliet Hans deze plek met vier woorden: 'Ik heb alles gegeven.' Waarna hij een staande ovatie kreeg van onze gasten.

Hertog Jan voor ZLTO-voorzitter

Commissaris van de Koning in Brabant, Wim van de Donk, kende Hans Huijbers de onderscheiding Hertog Jan namens Provinciale Staten toe. Van de Donk: “Ik ken Hans als een man die altijd aan de toekomst denkt, daar moeten we het van hebben, van zulke mensen.”

Hij heeft in de afgelopen decennia in het totaal meer dan 30 bestuurlijke functies bekleed in de Brabantse landbouw. Hij werd in 2009 voorzitter van ZLTO. In zijn rol als bestuurder heeft hij altijd voor actie gezorgd, waarbij de vernieuwing en verbetering voorop stond. Hij is een gedreven behartiger van de belangen van de Brabantse boeren, wat soms voor stevige discussies zorgde. Hij heeft zich ingezet voor het redden van VION en het behoud van de zelfstandigheid van de ZLTO.

Bekijk de foto's

Bekijk de foto's van het ZLTO Congres 2019 door op onderstaande foto te klikken, je wordt doorgestuurd naar Facebook.

ZLTO Congres 2019 (12)