Wol is een kostbaar product

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Door de coronapandemie ging de wol niet meer naar China en zakte de prijs hier in Europa door de bodem. Vorig jaar zijn tijdens de Dag van Wol, georganiseerd door de Vereniging van Speciale Schapenrassen, mensen bij elkaar gekomen die zich inspannen om wol naar haar waarde terug te laten keren. Daaruit is een werkgroep ontstaan, die zich nu inspant om wol weer tot waarde te brengen.


Eén van de dingen waar we tegenaan lopen is dat wol telkens vergeleken wordt met kunstvezels als acryl en polyamide. Kunstvezel komt er in die vergelijking voordelig uit. Maar er is veel aan te merken op de manier waarop de vergelijking gemaakt wordt. Daarom zijn we nu een project gestart om tot een goede vergelijking te komen. Voor deze vergelijking stel je een Life Cycle Analysis (LCA) op. Met het opstellen van de LCA voor wol en voor de producten die van wol gemaakt worden, kunnen we beter de vergelijking maken met kunstvezels en de consument laten zien wat het verschil is. Omdat dan ook de levensduur van de vezels wordt meegewogen.

Veel kleren hebben namelijk een korte levensduur. Na een paar keer dragen zien ze er niet meer uit, verliezen hun vorm en model. Ze slijten ook harder. Een wollen trui kan in principe 30 jaar mee. En als de trui daarna te veel slijtage vertoont kun je de wol recyclen en een nieuwe trui breien. Mijn oma deed dat vroeger al uit zuinigheid, maar nu zouden we allemaal veel zuiniger met duurzame grondstoffen moeten omgaan om de aarde te redden.

Wij kunnen de prijs van de wol sturen door uit te dragen wat wol voor het milieu betekent. En door het goede voorbeeld te geven en alleen kleren van wol, duurzame katoen of gerecyclede vezels te dragen. En verder door als schapenhouders zelf netjes met wol om te gaan. Want het is en blijft een kostbaar materiaal. Dus schoon scheren, liefst op een kleed, geen stront of stro in de zakken, witte en gekleurde wol gescheiden aanleveren, alsook wol per ras in een zak. Een vacht met veel kemphaar kan een hele baal met wol bederven. Gevilte stukken, buikwol en pootwol niet in de zak. Lever de wol aan in wolzakken, gratis verkrijgbaar bij de Wolfederatie. Als we willen dat de prijs van wol weer stijgt, moeten we onszelf ook inspannen om er netjes mee om te gaan. Wat je als troep aanlevert, kan nooit meer tot waarde gebracht worden.