Steun in EU om beschermingsstatus wolven te verlagen

esnp8ggjka
LTO Nederland

Vandaag stemde het overgrote merendeel van de Europese Raad van Ministers in met het voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Dit is een cruciale stap voor de wijziging van de huidige beschermingsstatus zoals geregeld in het Verdrag van Bern.


De verlaging van de beschermingsstatus van de wolf is wat LTO betreft een goede zaak. LTO zet zich namelijk al lange tijd in voor de toelating van beheermaatregelen. De terugkeer van zeldzame of verdwenen diersoorten in het Nederlandse landschap is een goede ontwikkeling, maar kan ook overlast en schade veroorzaken. In zulke situaties moet het mogelijk zijn om schadebeperkende maatregelen te nemen.

Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) stelde onlangs nog dat alleen op de Veluwe al zo’n 50 wolven rondlopen. LTO pleit daarom voor duidelijke keuzes wat betreft gebieden waar ruimte geboden kan worden voor de wolf. Daarnaast moet er gekeken worden welke beheermaatregelen buiten deze gebieden ingezet kunnen worden. De verlaging van de beschermingsstatus biedt hier kansen voor. De terugkomst van de wolf in Nederland is een succes voor de biodiversiteit in Europa, maar in veel gebieden blijkt ook dat de terugkeer van de wolf grote problemen met zich mee brengt voor gemeenschappen, boeren, recreanten en dieren. Daarom moet rekening worden gehouden met de impact van wolven op veehouders en landbouwhuisdieren, bewoners van het buitengebied en recreanten, maar ook op natuurbegrazers en andere wilde dieren.

Verlaging bescherming status

De Europese Commissie is sinds vorig jaar december al voornemens om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermend’ naar ‘beschermd’, waardoor nationale en regionale overheden meer flexibiliteit en ruimte krijgen om wolven die onnatuurlijk en gevaarlijk gedrag vertonen te verjagen of te doden. De Europese Unie moet het secretariaat van het Verdrag van Bern voor aanstaande dinsdag (1 oktober) op de hoogte stellen, omdat het verantwoordelijke comité slechts één keer per jaar in december bijeenkomt. Na goedkeuring van het verantwoordelijke comité zouden de wijzigingen in de Habitatrichtlijn, waar de beschermingsstatus van de wolf in vast is gelegd, waarschijnlijk in het nieuwe jaar worden doorgevoerd.