Korting op groenbemesters Zeeland

groenbemester_bodem

Zeeuwse boeren krijgen nu 50 procent korting op de aanschaf van 5 hectare aan biodiverse groenbemestermengsels. Dit is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Zeeland en een samenwerking tussen ZLTO, DSV zaden en stichting Urgenda.


Steeds meer boeren zaaien groenbemesters na de oogst om de bodem bedekt te houden en te beschermen tegen zon, wind en uitspoeling. Dankzij de kortingsactie kunnen veertig Zeeuwse akkerbouwers nu laagdrempelig experimenteren met biodiverse mengsels met stikstofbindende planten. Zo kunnen ze kunstmest besparen bij het vervolggewas en zorgen voor meer opgeslagen CO2 en onder- en bovengrondse biodiversiteit.

Door de vlinderbloemige soorten in het aangeboden mengsel van DSV, kan tot 60 kilo stikstof per hectare worden vastgelegd, blijkt uit recent Duits onderzoek. En dat scheelt kunstmest en CO2-uitstoot bij de vervolgteelt.

Doneren

Iedereen kan de boer helpen met verduurzamen. Door boodschappen te doen bij duurzame boeren of te doneren aan het project 1001ha kruidenrijk grasland of groenbemesters. Want hoe meer donaties, hoe meer akkerbouwers en melkveehouders kunnen meedoen, hoe meer biodiverse akkers en weilanden en hoe meer CO2 wordt bespaard.

‘In Zeeland starten we met de eerste 200 hectare, maar ook hier is natuurlijk het doel om ver over de 1.001 hectare heen te gaan’, laat ZLTO weten. Zeeuwse boeren kunnen de mengsels nu bestellen.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen