Innovatiekring Midden-Brabant pakt engerlingen aan

aaliczuyli
LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen

In navolging van Boskoop, Zundert, Opheusden en Horst a/d Maas is nu ook in Midden-Brabant een innovatiekring rond weerbaar telen gestart. Met specifieke aandacht voor engerlingen, hoger waterpeil en bladmeststoffen.


Afgelopen woensdag vond de startbijeenkomst plaats van de innovatiekring Midden-Brabant, bij M. van den Oever Boomkwekerijen in Haaren. Een 10-tal boomkwekers uit de regio was aanwezig om samen te brainstormen over aangedragen onderwerpen uit hun praktijk. Deze innovatiekring zal draaien vanuit LTO Bomen en ZLTO (Frans Geijs) en met begeleiding van Compas Agro (Has van Hal).

Engerlingen

Het eerste onderwerp dat ter sprake kwam, is de bestrijding van engerlingen. Jaren geleden zorgden deze larven van de meikever vooral voor problemen in het oosten van Nederland, maar inmiddels is dat ook de situatie in het zuiden, met name op zandgrond. Problemen lijken groter te zijn op percelen waarlangs eikenbomen staan.

Engerlingen kunnen het hele wortelgestel van bomen en planten opvreten. In het voorjaar zitten de larven in de bovenste bodemlaag, maar verderop in het jaar duiken ze tot 30-40 cm diepte weg. Of zelfs tot 1 meter diepte, zo bleek uit eerder onderzoek door PPO. Biologische bestrijding is mogelijk met aaltjes, maar dat is prijzig. De aaltjes moeten zich bovendien in korte tijd, door vocht, van engerling naar engerling in de grond verplaatsen.

Aaltjes en ploffen van grond

Enkele kwekers hebben al de Liquid Profi uitgeprobeerd, een machine die OdV Techniek voor de (laan)boomkwekerij heeft ontwikkeld en de aaltjes in de wortelzone injecteert. Deze methode wil de innovatiekring dit jaar verder bekijken.

Daarnaast kan ook het ploffen van de grond kansrijk zijn. Hierbij wordt de grond pneumatisch losgemaakt, een methode die al jaren in stedelijk groen wordt toegepast om bodemverdichting te verhelpen. De methode zou ook engerlingen kunnen laten ploffen. In het buitenland is nu een plofmachine gebouwd die smal genoeg is om in de (laan)boomteelt te kunnen werken. De innovatiekring wil deze graag laten demonstreren in de praktijk. Een andere optie tegen engerlingen kan het toedienen en inregenen van een bacteriepreparaat zijn.

Verhoging grondwaterpeil

Het tweede onderwerp van de innovatiekring is verhoging van het grondwaterpeil. Waterschappen willen het peil verhogen om meer water in de grond te kunnen bufferen. Dat wordt ook al gedaan, maar het kan schade aanrichten in de boomkwekerij. De kwekers willen graag mogelijke richtingen om zelf het peil te kunnen sturen, zodat schade wordt voorkomen en er toch meer water in (diepere) grondlagen kan worden vastgehouden. Hierbij kijken de Midden-Brabantse kwekers ook met interesse naar de ondergrondse waterberging in Boskoop die nu wordt onderzocht, en het programma ‘Water in Balans’ in Zundert dat is gestart.

Effect bladmeststoffen/biostimulanten

Het effect van bladmeststoffen/biostimulanten op de vitaliteit van bomen is het derde onderwerp van de innovatiekring Midden-Brabant. Biostimulanten zijn opgenomen in de EU-Meststoffenverordening. Er zijn veel producten op de markt, maar wat werkt wel en wat niet? Op deze vraag willen de kwekers graag antwoord hebben.

De innovatiekring is onderdeel van het landelijke LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Binnen dit programma ontwikkelt het expertteam Biostimulant & Biocontrol momenteel een beslisondersteunend systeem: om de keuze voor een bepaald product op basis van inhoudelijke kennis te onderbouwen.