Hoe zetten we de paardenhouderij beter op de kaart?

4fvop7yb02
LTO-vakgroep Paardenhouderij

Hoe zetten we de paardenhouderij beter op de kaart als LTO-familie? Daar boog de sectorspecialist van de LTO-vakgroep Paardenhouderij zich afgelopen week over samen met de regionale belangenbehartigers van LLTB, ZLTO en LTO Noord.


De vakgroep

De LTO heeft een vakgroep speciaal voor paardenhouders. Deze vakgroep zet zich in om wet- en regelgeving werkbaar te houden voor hippische ondernemers. Ook werkt zij samen met andere vakgroepen om sectoroverstijgende thema's te vertalen naar de paardenhouderij, en andersom de inbreng van de paardenhouderij te laten horen op agrarische overkoepelende thema's.

De LTO-vakgroep paardenhouderij regelt de landelijke zaken en de regionale belangenbehartigers werken op regionaal niveau. Uitwisseling van kennis is daarbij belangrijk om te weten wat er speelt op (inter)nationaal niveau m.b.t. wet- en regelgeving, alsook op het boerenerf. Daarvoor organiseren de rLTO’s o.a. ondernemersbijeenkomsten voor de leden.

Achter de schermen is er een maandelijks overleg tussen de regionale beleidsmedewerkers en de secretaris van de vakgroep. Hier worden organisatorische zaken besproken en inhoudelijke informatie gedeeld.

Koppen bij elkaar

Toch is het voor paardenhouders niet altijd duidelijk wat de vakgroep en regionale belangenbehartigers voor hen doen. Daarom staken Mieke Theunissen (sectorspecialist LTO vakgroep Paardenhouderij), Eva Litjens (Belangenbehartiger ZLTO), Sanne de Heij (Belangenbehartiger LLTB), Bram Zonderland (PA LTO Noord) en Pauline Maat (Communicatiespecialist LTO Nederland) de koppen bij elkaar om het vraagstuk ‘Hoe zetten we de paardenhouderij beter op de kaart als LTO-familie’ te bespreken.

'We weten dat het onderscheidende vermogen van de vakgroep goed is, maar nu moeten we dit goed in beeld brengen', bepleit Mieke Theunissen, secretaris vakgroep LTO Paardenhouderij. 'Daarvoor willen we meer inzicht verkrijgen in wie onze leden zijn, waar ze zich bevinden en wat hen bezig houdt als ondernemer.'

Actiepunten

Tijdens het overleg kwamen de belangenbehartigers samen tot de volgende conclusies en actiepunten:

  • Vergroten van de zichtbaarheid en communicatie:
    • Er wordt gewerkt aan actieve communicatie, waarbij de relevantie van overkoepelende thema's duidelijk wordt aangeduid voor paardenhouders.
    • Daarnaast zullen de bestuurders van de vakgroep binnenkort een ronde in het veld gaan maken, waarbij zij verschillende paardenhouderijlocaties gaan bezoeken. Door aan te schuiven aan de keukentafel, horen de bestuurders van de ondernemers wat er in de regio speelt en wat er relevant is voor de verschillende disciplines. Mocht je open staan om een bestuurder bij jou op locatie te ontvangen, neem dan contact met de ZLTO-belangenbehartiger of de bestuurder van je afdeling.
    • Ook naar buiten toe denkt de LTO-vakgroep Paardenhouderij samen met de regionale organisaties na over een goede communicatiestrategie en profilering naar paardenhouders en stakeholders.
  • Maandelijks is er een overleg tussen beleidsmedewerkers voor de vakgroep. Het is voor paardenhouders mogelijk om hier aandachtspunten aan te dragen bij de ZLTO-belangenbehartiger of bestuurder van de afdeling, zodat dit meegenomen kan worden naar de landelijke vakgroep. Het eerstvolgende overleg staat gepland op dinsdag 16 april. Heb je aandachtspunten, lever die dan vóór deze datum aan.