Geen vrijstellingen voor middelen in teelt spinazie en sperziebonen

mj-0510-brabant-spinazie

Vrijstellingen zijn ingetrokken voor Asulam voor de bestrijding van onkruid in spinazie, en Force1,5G tegen de bonenvlieg in sperziebonen.


Het ministerie van LNV verleent op basis van een advies van het Ctgb (College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) géén vrijstelling voor het gebruik van Asulam voor de bestrijding van onkruid in spinazie. In de afgelopen acht jaar was het middel wél beschikbaar maar nu heeft het Ctgb anders geadviseerd. Dat maakt het onkruidvrij houden van spinazie bijzonder lastig.

Verder is ook de vrijstelling voor Force1,5G voor de bestrijding van de bonenvlieg in sperziebonen, afgewezen. Vorig jaar adviseerde het Ctgb nog wel een vrijstelling. Voor het middel is op dit moment geen alternatief beschikbaar. In België blijft het gebruik van Force1,5G in sperziebonen via een vrijstelling ook gewoon toegestaan. Onder telers en verwerkers van vollegrondsgroenten groeien de zorgen over het ongelijke speelveld tussen Nederland en buurlanden als België en Duitsland.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen