Echte wollen garens, een wereld van verschil

jth-1007-ram-en-ooi-(3)
Saskia Duives-Cahuzak

Afgelopen weekend stonden wij op het Creatief Weekend in Hardenberg. Een beurs voor creatieve mensen, heel leuk. Wij waren daar de enige stand met echte pure wollen garens.


Dat betekent, dat we weer veel uitleg hebben gegeven over wat wollen garens zijn en wat het effect is op het milieu van niet wollen garens.

Allereerst worden er veel garens gemaakt van polyamide. Dan loop je met pure aardolie aan je lijf. Mensen realiseren zich dat niet; het ziet eruit en voelt als wol. Bovendien is het zonde van alle tijd die je erin steekt om iets te maken van polyamide, want dit garen geeft heel snel vormverlies. Dat zijn van die truien die heel gauw gaan slobberen.

Het tweede wat we telkens uitleggen is het effect van superwash garens op het milieu. Een superwash garen is een wollen garen, waar een plastic laagje omheen zit. Het zorgt ervoor dat het garen in de wasmachine kan worden gewassen, maar tijdens dat wassen lost het laagje langzaam op en komen er microplastics in het afvalwater.

Tot slot het toevoegen van elastan aan het garen. Dat maakt het garen extra elastisch. Echter het is dan niet meer mogelijk om het garen te recyclen. Het elastan verstopt de machines, die gebruikt worden om de vezels weer uit elkaar te trekken en spinbaar te maken.

De bezoekers  van de beurs horen bovenstaande uitleg met belangstelling aan: "Oh, dat wist ik niet, goed om te weten". En lopen vervolgens naar een kraam waar polyamide gedumpt wordt. Ook hier zien we het verschil tussen burger en klant.

Saskia Duives-Cahuzak
voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij