Column: wachten, bidden en hopen

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Als ik naar buiten kijk, schijnt de zon. Dat is fijn, want regen hebben we nu wel genoeg gehad. Aan de andere kant word ik dan ook angstig en vraag mij af wanneer de knutten zullen gaan vliegen.


Met een stal vol kleine lammetjes kunnen die knutten wat mij betreft niet lang genoeg wegblijven. Mij viel op dat ik dit jaar meer lammetjes met ondergewicht had dan de vorige jaren. Echt van die kleintjes van nog geen 2 kg. Vorige jaar had ik er één op 80 lammeren en nu heb ik er vier op 30 lammeren. Dus ondanks, dat ik aantoonbaar geen blauwtong heb gehad, waart er toch iets door de stal.

Het vaccin is in aantocht. Het wordt nu in Lelystad getest op alles wat maar te bedenken is. Hopelijk wordt het ergens in juni vrijgegeven voor vaccinatie. Dan zal er niet genoeg vaccin zijn voor iedereen tegelijk en ook zijn er niet genoeg dierenartsen om iedereen tegelijk te helpen. Dus we zijn bezig om een vaccinatiestrategie te maken. Duur woord voor aangegeven wie wanneer aan de beurt is.

Ondertussen heeft een Duitse producent een autovaccin ontwikkeld. Onder deze link kun je daar meer over lezen; ook heeft de BBB Kamervragen gesteld over de toepassing van het Duitse vaccin in Nederland. Als LTO begrijpen wij niet waarom de Minister moeilijk doet: iets is beter dan niets. Aan de andere kant is dit autovaccin niet uitvoerig getest. LTO snapt dat schapenhouders dit autovaccin willen gebruiken, maar wij vinden dat je het nadrukkelijk met de dierenarts moet overleggen. Hij/zij neemt het juridische risico en kan gedoe krijgen met de NVWA. Het is daarom belangrijk om SAMEN te besluiten of je wel of niet het autovaccin wilt gebruiken als het beschikbaar is. Het alternatief is bidden en hopen dat het echte vaccin op tijd beschikbaar is.