Column: hittestress

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep schapenhouderij

Als ik dit schrijf, is het zonovergoten. Langzaam verandert het weer van dit koude natte voorjaar in warmer weer. Van hitte is nog geen sprake, maar dat kan zo omslaan. En dan gaan de "dierenvrienden" weer letten op hittestress bij schapen.


In hun ogen zijn schapen in de zon zielig, want die hebben het te warm, want ze hijgen. Hijgen is voor een dier met een wollen huid de enige manier om warmte kwijt te raken. Niet gehinderd door enige kennis belt men dan de Dierenbescherming, die het vervolgens weer bij de NVWA meldt. De NVWA is verplicht om alle meldingen na te gaan. Vorig jaar is dat ruim 900 keer gebeurd.

Dus voorkomen van deze situatie is beter dan genezen. Meld je aan bij de hittestressvoorspelling van de Gezondheidsdienst voor Dieren hier of bij die van de Voergroep Zuid hier. Je krijgt dan een week of 10 dagen vooruit een waarschuwing voor hittestress. Hittestress is een combinatie van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, iets wat in Nederland bij echt warm weer snel optreedt. 

Denk er van te voren over na, welke mogelijkheden je hebt op jouw bedrijf om hittestress te voorkomen: een perceel met schaduw van bomen, een platte wagen in de wei, een dijk waar het altijd waait. Mijn persoonlijke tip: niet langs een fietspad. De recreant heeft het dan zelf warm van het fietsen en denkt dat dit dan ook voor de schapen het geval is. Ga in ieder geval op deze dagen geen dieren verplaatsen (of alleen in de vroege ochtend of late avond), ga niet scheren of andere kudde behandelingen. Zorg in ieder geval dat er duidelijk zichtbaar voldoende water voor de schapen aanwezig is.