Column: dubbel vaccineren

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Vorige week was er een Webinar over de blauwtong. We hebben veel geleerd over de verspreiding van het virus nu en in het verleden. De belangrijkste opmerking kwam van de viroloog van de WUR: het zou goed zijn om alle schapen nog een keer te vaccineren, om te gaan boosteren. De weerstand van het schaap wordt dan verhoogd. En belangrijker: het schaap zal naar verwachting ook langer beschermd zij tegen het serotype.


Echter er zijn een paar overwegingen, die je daarbij moet maken voordat je schapen voor de tweede keer gaat vaccineren:

Een schaap, dat een infectie met een virus doormaakt en dat overleeft, is daarna heel lang, mogelijk levenslang beschermd tegen het virus met dat serotype. Dit moet wel met een individuele PCR-test bevestigd zijn. Dat geldt dus voor alle schapen, die vorig jaar ziek geweest zijn, dat overleefd hebben en nu weer een goede conditie hebben opgebouwd. Die hoeven dus niet meer gevaccineerd te worden.

Veel schapen zijn ondanks de vaccinatie toch ziek geworden met blauwtong en hebben koorts. Je kunt dan toch vaccineren, maar dat heeft niet veel zin. Het doormaken van een blauwtong-infectie is de beste bescherming, maar dan moet het dier wel volledig herstellen. Koorts veroorzaakt door andere ziekteverwekkers zal een nadelig effect hebben op de vaccinatie tegen blauwtong. Wel of niet vaccineren is een persoonlijke afweging. De dieren maken dan opnieuw een periode door waarin het lichaam reageert op het vaccin. Dat kan met koorts gepaard gaan.

Tijdens het dekken en de dracht kun je beter niet vaccineren. Het is dus zaak om dieren voor deze periode te beschermen tegen blauwtong. Rammen moeten zes weken koortsvrij zijn voor ze gaan dekken, wil het zaad vruchtbaar zijn. Dat je tijdens de eerste periode van de dracht probeert om de ooien zo min mogelijk te belasten is vanzelfsprekend voor een goede innesteling van de vrucht. Tijdens het zogen wordt de ooi zwaar belast. Je moet dan naar de conditie van het dier kijken of daar dan een vaccinatie in kan.

Tot slot de kosten: de schapenhouderij heeft financieel een heel slecht jaar achter de rug en de huidige uitbraak van blauwtong maakt de situatie alleen maar erger. Binnenkort spreken we hierover met de minister. De vraag is vooral waarom er in Nederland anders gehandeld wordt dan in de ons omringende landen. Van een gelijk speelveld is op dit moment geen sprake. Mocht je het geld hebben, maak dan een persoonlijk afweging of je jouw schapen voor de tweede keer kunt vaccineren.