Blauwtongvaccin in zicht

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep schapenhouderij

Er wordt hard gewerkt aan een vaccin voor blauwtong. Het is er bijna, het moet alleen nog getest worden. Als de testen goed verlopen en de overheid snel registreert dat het vaccin ook gebruikt mag worden, dan zouden we aan het begin van de zomer onze schapen kunnen vaccineren.


Dat is op zich nog spannend genoeg, want het weer van de komende weken zal bepalen of dat op tijd is. Wordt het snel warm, dan kan het zijn dat het virus zich weer verspreidt. Ook in de landen om ons heen zijn er besmettingen. We moeten er dus alles aan doen om te zorgen dat het vaccin het eerst in Nederland verspreid wordt. De verwachting is namelijk, dat er in het begin niet genoeg vaccin zal zijn voor alle schapen in Europa.

Voor de farmaceuten is het belangrijk dat zij geen financiële risico's lopen. De Nederlandse overheid wil niet garant staan voor de afname van het vaccin. Daarom moeten we die garantie zelf regelen. De KOS heeft hiervoor een website gebouwd: www.blauwtongvaccin.nl. Daar kun je de garantie afgeven, dat jij het vaccin zal afnemen om jou schapen in te enten tegen het blauwtongvirus. Mijn voorstel is dat we per schaap een garantie afgeven van 2 euro. Het garantiefonds wordt alleen ingeroepen als dat nodig is: bijvoorbeeld als we allemaal besluiten om onze schapen toch niet te vaccineren (wat ik me niet voor kan stellen).

Alles staat helemaal uitgeschreven op de deze website. Na al het duwen en trekken aan het vaccin, doe ik nu een ernstig beroep op jullie om dit te steunen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen, dat er niet weer duizenden schapen zullen sterven aan het blauwtongvirus variant 3. De Nederlandse schapen moeten vooraan staan bij de verdeling van het vaccin!