Ben jij al op de Floriade geweest?

csm_floriade_juni_4c012554cb
Aad Vollebregt, Voorzitter LTO vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

In april is de Floriade 2022 in Almere geopend. De beplanting was hier en daar nog wat jong, en de laatste hand aan de voltooiing moest nog worden gelegd. Maar ook waren er al veel inzendingen te bewonderen met planten die al vier tot vijf jaar geleden waren geplant.


Sinds die tijd is er ook nog veel gebeurd. Het belangrijkste is wel het groen wat zich zeer goed heeft ontwikkeld. De Floriade is inmiddels een groene oase geworden. Er is op de Floriade veel informatie beschikbaar.

Niet alleen wordt het concept van de Groene Stad uitgewerkt, ook wordt er veel informatie gegeven: hoe groen op kleinere schaal bijdraagt aan een betere leefomgeving, en hoe bomen, planten en bloemen daarvoor zijn te gebruiken. Maar ook hoe de biodiversiteit gestimuleerd wordt, CO2 wordt vastgelegd, waterhuishouding wordt verbeterd. En wat het effect van groen is op de gezondheid van ons, de bevolking van verstedelijkte landen.

Maar ook belangrijk: Wat hebben bomen, planten en bloemen nodig om hun bijdrage aan een groene omgeving te vergroten? Hoe optimaliseer je de groeiplaatsen van onze producten? En tenslotte natuurlijk: hoe worden die bomen, planten en bloemen geproduceerd? Wat is er voor nodig om onze producten uiteindelijk in de winkel en in de tuin van de uiteindelijke consument te krijgen.

De cultuurgroepen van onze vakgroep hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de aankleding van het meest essentiële onderdeel van de Floriade: het groen. En nog steeds werken iedere week vrijwilligers op de Floriade om de inzendingen te onderhouden, en om verhalen te vertellen. Veelal vanuit het oogpunt dat groen niet genoeg onder de aandacht van het publiek gebracht kan worden.

Maar vooral ook om een bijdrage te leveren aan het uitdragen van het concept van de Groene stad. Een concept, 20 jaar geleden ontsproten uit onze cultuurgroepen. Verder ontwikkeld en uitgedragen indertijd door Plant Publicity Holland, en vervolgens door Stichting De Groene Stad. Het idee wordt nu ook verder uitgedagen door talloze andere organisaties in binnen- en buitenland. Een idee dat zal bijdragen aan een betere wereld. Kortom: de Floriade 2022 is de moeite van het bezoeken, juist ook voor vakgenoten de moeide waard.

Aad Vollebregt

Voorzitter LTO vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen