Afspraak ZLTO, OM en gemeenten maakt melden misdaad veiliger

211622.JPG

Agrariërs die huurders in hun gebouwen actief controleren, worden niet meer vervolgd als er criminele activiteiten plaatsvinden. Die afspraak maken ZLTO, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeenten Bernheze, Boekel en Meierijstad.


Het convenant dat op 7 november is ondertekend, maakt het voor agrariërs in de drie gemeenten mogelijk criminele activiteiten op hun grond te melden zonder zelf het risico te lopen op vervolging. Een boer die een lege stal verhuurt waar een drugslab in wordt gevonden, kan anders namelijk worden vervolgd voor het faciliteren van criminele activiteiten.

‘De kern van het convenant is een meer weerbare positie van boeren en tuinders tegenover huurders van opstallen’, zegt Femke van de Plas, vertrouwenspersoon veilig buitengebied bij ZLTO. ‘Agrariërs kunnen bij de verhuur van een stal, kas of schuur bijvoorbeeld aangeven dat ze vier keer per jaar onaangekondigd komen controleren.’

Als agrariërs dat doen, dan kan het OM afzien van vervolging van de verhuurder, zo is de afspraak. Daarnaast is met de gemeenten afgesproken dat er bij deze inspanningen van boeren en tuinders ook geen bestuurlijke opvolging komt, zoals het sluiten van het pand door burgemeesters. ‘De hoop is ook dat boeren en tuinders door de intensievere samenwerking met de politie en het OM sneller bereid zijn om dit soort zaken te melden’, zegt Van de Plas.

‘Ik zie dit convenant vooral als startpunt om de vertrouwenskloof tussen boeren, politie en justitie te herstellen. Het zal uiteraard niet automatisch tot grotere meldingsbereidheid leiden. Hier is meer voor nodig’, meldt voorzitter Stef van den Hurk van ZLTO Bernheze.

‘Het is fijn dat ondernemers met goede bedoelingen wat meer zekerheid krijgen. Maar als je vier keer per jaar gaat controleren, krijgen criminele activiteiten toch al veel minder de kans. Het convenant is vooral belangrijk om het vertrouwen terug te brengen waardoor boeren en tuinders zich weerbaarder gaan voelen tegenover criminelen en er op voorhand meer wordt gemeld’, zegt Van den Hurk.

Zichtbaarder maken

De afdelingsvoorzitter vindt dat de politie zich zichtbaarder moet maken in het buitengebied. ‘Regelmatig worden meldingen gedaan waar te weinig mee gebeurt. Dat maakt de vertrouwenskloof groter’, stelt hij. Toch noemt hij het convenant een ‘goed begin’. ‘We zien het als een opstapje naar verdere samenwerking om de veiligheid aan te pakken. De focus ligt nu erg op de georganiseerde misdaad, maar er spelen ook nog andere veiligheidskwesties in het buitengebied waar we iets mee moeten.’

Er moet op veel meer fronten aan veiligheid in en rondom het buitengebied worden gewerkt, niet alleen op het boerenerf zelf. Verbetering van de leefbaarheid is volgens Van den Hurk de echte oplossing voor het probleem. ‘Als er bedrijvigheid is, dan zie je vrijwel nooit criminaliteit ontstaan. Ondernemers die financieel worstelen, maar ook leegstand, zijn dingen die we moeten voorkomen.’

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen