Lid worden!
Pluimveehouderij

mj-0512-gemert--boerenbondmuseum--kip-036

Toekomstbestendige stallen pluimveehouderij

De pluimveehouderij kent veel stalsystemen, veel stalsystemen die de uitstoot van ammoniak bij de bron aanpakken en die voldoen aan de Brabantse emissie-eisen. Voor een compleet overzicht van systemen die voldoen aan de Brabantse emissie-eisen kijk hier.

Op deze pagina vind je de stalsystemen die nog in ontwikkeling zijn en de komende jaren beschikbaar komen. Ontbreekt er een systeem? Wij horen het graag.

Eco zero

Leverancier Vencomatic
Type systeem Warmtewisselaar 
Stalbeschrijving

De maximum ventilatie van de stal verloopt via ECO-units die in de winter als warmtewisselaar fungeren en in de zomer als koelmachine, dus volledig conditionering van de stal. 

Alle ventilatielucht verlaat de stal via het luchtbehandelings- en conditioneringssysteem (de ECO-units). Door het drogere stalklimaat wordt de het vrijkomen van ammoniak in de stal tegengegaan – dus bronaanpak. Bij passage van de ventilatielucht door de ECO-unit wordt een deel van de ammoniak ook nog opgevangen in het condens-/koelwater (end of pipe). 

Verwachtte reductie Er is een reductie te verwachten van minstens 80% op ammoniak en fijnstof, daarnaast is een reductie van 30% te verwachten op geuremissie. 
Status

ECO zero zit in de meetfase, voor ECO zero bij leghennen en bij vleeskuikens zijn al wel bijzonder emissiefactoren afgegeven zodat er 4 proefstallen gebouwd kunnen worden. Voor leghennen staan er inmiddels al 2 proefstallen die doorgemeten gaan worden, voor vleeskuikens wordt de eerste proefstal in de zomer van 2019 gebouwd. 

Toevoeging aan de RAV-lijst zal naar verwachting in 2021 zijn. De emissiefactor voor fijnstof zal naar verwachting al eerder opgenomen worden in de regelgeving. 

Meer informatie www.vencomatic.nl  

Vencomatic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere ideeën?

Wij helpen bij de realisatie. Het kan zijn dat er nog geen goedgekeurd stalsysteem is dat aan jouw wensen voldoet. Loop je zelf met een idee rond of wil je met jouw expertise aanhaken op een lopend initiatief, neem dan contact op met de taskforce Toekomstbestendige stallen via toekomstbestendigestallen@fme.nl.  
 
De taskforce stimuleert bestaande initiatieven om een stap verder te komen om tot een erkent en breed toepasbaar systeem te komen. Daarnaast gaat de taskforce bij concrete vragen op zoek naar technologiebedrijven, ontwikkelaars of onderzoekers die het idee verder gaan ontwikkelen. We zijn ons bewust dat deze ideeën niet goedgekeurd zullen zijn voor 2020, maar ook na deze datum is het van belang dat ontwikkelingen in de sector doorgaan.