Het NetPoulSafe project is een thematisch EU-netwerk voor ondersteunende maatregelen om de bioveiligheidsnaleving in de pluimveehouderij te verbeteren, ontworpen om kennisuitwisseling tussen Europese pluimvee-actoren te stimuleren.
Bioveiligheid, een belangrijk thema voor de pluimveehouderij
Met regelmaat ligt vogelgriep op de loer, waardoor het naleven van bioveiligheidsmaatregelen op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau essentieel is om het risico op besmetting te verminderen.
Welke bioveiligheidsmaatregelen je moet toepassen is vaak welbekend, maar de naleving ervan kan geoptimaliseerd worden. Met het NetPoulSafe project (2019-2024) focussen we daarom op ondersteunende maatregelen om de pluimveehouder hierbij te helpen.
Verzamel, selecteer, test en deel de beste ondersteunende maatregelen
De beste ondersteunende maatregelen om de naleving van bioveiligheid te verbeteren in de pluimveeketen zijn verzameld in 7 grote pluimveeproducerende landen: Frankrijk, Spanje, Italië, Hongarije, België, Nederland en Polen.
De meest veelbelovende zijn vervolgens getest bij pluimveebedrijven in de verschillende landen en soorten productie. Denk hierbij aan multi-actor coaching en innovatieve groepsbijeenkomsten.
Over de verzamelde ondersteunende maatregelen zijn handboeken, video's, podcasts en e-learnings ontwikkeld. Ook is er kennismateriaal ontwikkeld over bioveiligheidsmaatregelen zelf, bijvoorbeeld bezoekersprotocollen en tips om je hygiënesluis te verbeteren. Deze kennismaterialen zijn beschikbaar in verschillende talen, waardoor ze ook inzetbaar zijn voor buitenlandse medewerkers. Bekijk alle video's en podcast van het NetPoulSafe project hier: Netpoulsafe Project - YouTube
Kennisdeling
Video's
Podcasts
E-learning
Handboek
Het NetPoulSafe-project wordt gecoördineerd door ITAVI (Frankrijk). Daarnaast zijn de volgende 13 partners uit 7 EU-landen betrokken: Universiteit Gent (België), ZLTO (Nederland), Warsaw University of Life Sciences (Polen), University of Padova (Italië), CECAV (Spanje), NAIK (Hongarije), ANSES (Frankrijk), SNGTV (Frankrijk), INRA (Frankrijk),Vetworks (België), EV-ILVO (België), CESAC (Spanje) en Euroquality (Frankrijk).