Lokaal kopen en eten; het nieuwe normaal

Groenten en fruit Oregional - homepage - header

De coöperatie Oregional is ontstaan vanuit het idee de afzet van producten van lokale boeren zélf te gaan doen. Met deze aanpak wordt sinds 2010 geleverd aan onder andere zorg- en onderwijsinstellingen in de regio Arnhem-Nijmegen. Rechtstreeks van de boer. Nu wil Oregional ook een directe brug slaan tussen boer en consument.


Tot 3 uur ’s middags kan er besteld worden bij de boer. De bezorgers halen het ‘s nachts op, en om 8 uur ’s ochtends staat het bij de afnemers. 6 dagen in de week. “Met deze strakke logistieke organisatie willen we ons onderscheiden en een betere prijs voor de boer realiseren” zegt Gerard Titulaer, voorzitter van Oregional. “We kiezen daarbij écht voor regionale producten, uit een straal van maximaal 50 kilometer. De afnemers en consumenten weten van welke lokale boer het voedsel komt”

Oregional hanteert daarbij een onderscheidende productiewijze. “De boeren die meedoen zijn bezig met de verduurzaming van hun bedrijf en productie; houdbaar voor de toekomst. Dat kan door de mogelijkheden van de regio goed te benutten, maar ook door goed te kijken naar waar de markt voor wil betalen. Dat koppelen we terug naar de individuele boer”.

Waar dit duurzaam circulair voedselbedrijf gevestigd is in de business-to-business markt, wil Oregional haar streekproducten ook direct naar de consument brengen. Wat hier de beste aanpak voor is, wordt onderzocht in samenwerking met de Radboud Universiteit. Gerard: “Met medewerkers van de universiteit kijken we hoe we duurzaam eten kunnen stimuleren. Welke bestel- en afzetmogelijkheden zien mensen het liefst? We proberen verschillende afzetmogelijkheden, allemaal met hetzelfde verhaal: Eet lokaal, koop lokaal. Dat moet het nieuwe normaal worden.”