Header korte keten

Coach Frank van den Boomen helpt ondernemers de knop om te zetten

Boeren en tuinders in Brabant die hun afzet in de korte keten serieus willen aanpakken, kunnen voor advies, coaching en training terecht bij de Korte Keten Academy van ZLTO. Frank van den Boomen (33) is bedrijfsadviseur bij ZLTO en een van de coaches van de Korte Keten Booster. “Directe verkoop vraagt een totaal andere manier van denken. Er ligt geen blauwdruk klaar.”  

Frank van den Boomen (002)

Begeleiding aan ondernemers

Afzet van agrarische producten in een korte keten vraagt een fundamenteel andere manier van denken. Frank waarschuwt de beginners alvast. “Als je levert aan een groenteveiling, zuivelfabriek of eierhandelaar dan weet je aan welke eisen je moet voldoen. Je hebt één klant en die is helder over zijn wensen. Lever je direct aan consumenten, horeca of foodservice dan is dat totaal anders. Dan moet je zelf nadenken over de doelgroep, verpakking, logistiek en prijs. De knop moet om. Dat is allemaal hartstikke leuk en spannend, maar bepaald niet simpel.”

Ga je direct leveren aan consumenten, horeca of foodservice dan moet de knop om. Zelf nadenken over de doelgroep, verpakking, logistiek en prijs.

Dat is precies de reden dat de Korte Keten Academy is opgericht. Starters en gevorderden in Brabant kunnen hier begeleiding krijgen. Frank is een van de coaches. Hij geeft individuele ondernemers begeleiding en traint groepen. Verhoging van het bedrijfsinkomen is daarbij een belangrijk uitgangspunt maar dan wel op een manier die past met de kwaliteiten van de ondernemer.

Zorgen voor maatwerk

Frank is zoon van een glastuinder, studeerde bedrijfseconomie aan Tilburg University, werkte vervolgens acht jaar bij de Rabobank en is nu in dienst van de ZLTO als bedrijfsadviseur. “Ik heb tijdens mijn studie serieus overwogen om het glastuinbouwbedrijf van mijn ouders over te nemen. Het ontbreken van affiniteit met de teelt gaf voor mij de doorslag om het niet te doen. Als je zelf aan het roer wilt staan, moet je voldoende weten van het primaire productieproces.” Het glastuinbouwbedrijf en het ondernemerschap zijn wel bepalend geweest voor de keuzes van Frank.

Als bedrijfsadviseur helpt Frank ondernemers in plantaardige sectoren. Ondernemers die een idee hebben maar niet weten waar ze moeten beginnen, kunnen bij hem terecht. “Begeleiding van boeren en tuinders die hun afzet in eigen hand nemen, geeft mij energie. Deze ondernemers hebben een droom, zijn enthousiast en staan open voor verdere ontwikkeling van het bedrijf. Elk bedrijf is uniek. Dus is maatwerk geboden. Er bestaat geen blauwdruk voor een ondernemer in de korte keten. Gelukkig maar, want juist eigen onderzoek naar bijvoorbeeld wensen van consumenten in jouw regio is cruciaal.”

Ideeën en uitdagingen delen

Sinds begin dit jaar is Frank een van de coaches van de Korte Keten Booster. “Ik ga met ondernemers aan de slag met het Business Model Canvas en help ze na te denken over de verschillende facetten van het bedrijf. Tijdens een andere bijeenkomst bespreken we verschillende mogelijkheden van financiering. Van financiering door de bank tot alternatieve financiering zoals crowdfunding.” Volgens Frank is het grote voordeel dat je de bijeenkomsten samen met andere agrarische ondernemers volgt. “Je zit met gelijkgestemden. Iedereen is bezig met het ontwikkelen van het bedrijf. Je leert van elkaars ideeën en uitdagingen. Ook ontstaat er direct een onderling netwerk.”

Tijdens het traject is er veel aandacht voor het verhaal dat je als ondernemer wilt vertellen. “In het begin en aan het eind pitchen de ondernemers hun idee. Je ziet ze echt groeien. In het begin is het spannend en onwennig. Tijdens de laatste bijeenkomst pitchen ze hun idee opnieuw. Dan vertellen de ondernemers vol passie hun verhaal. Dat komt doordat ondernemers tijdens de booster hun verhaal hebben aangescherpt en meer compleet hebben gemaakt.”

Zelf aan de slag!

Frank raadt ondernemers in de korte keten aan om deel te nemen aan de Korte Keten Booster. “Je moet natuurlijk helemaal niets. Maar het is hartstikke leerzaam. Het is natuurlijk vooral bedoeld om nieuwe kennis op te doen en te bouwen aan je netwerk. Maar je gaat ook aan de slag met je eigen plan. We zijn tenslotte allemaal ‘doeners’.”

meer informatie over korte keten academy

Dit is een POP3-project gefinancierd door ZLTO en het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.