Header SaMeDi3

Caroline Huetink, Dierenarts ’t Leijdal in Chaam over het SaMeDi netwerk in Gilze

Ongeveer twee jaar geleden zijn wij in onze regio gestart met bijeenkomsten met huisartsen en dierenartsen op initiatief van ZLTO.

Na een wat aarzelende start waarbij we elkaar nog wat aftastten en moesten leren kennen, is dit inmiddels uitgegroeid tot een leerzame en leuke bijeenkomst met altijd levendige discussies.

Afgelopen jaar zijn we twee keer bij elkaar geweest; de eerste keer waren we te gast in het nieuwe pand van de huisartsen in Gilze en waren twee infectieziektedeskundigen uit Tilburg te gast. Onderwerp: MRSA. Een leerzame bijeenkomst waarbij we veel van elkaar opstaken. Leuk ook is dat de dames uit Tilburg zo enthousiast geworden waren dat ze ook bij de najaarsbijeenkomst, op een melkveebedrijf, aanwezig waren.

Tijdens deze najaars bijeenkomst in september, waren we te gast bij melkveehouders Twan en Jacqueline van Gestel in Riel.

De zoonose quiz

Na een ronde over het bedrijf, met veel geinteresseerde vragen van de huisartsen, maakten we ons op voor de zoonose quiz, een luchtige manier om kennis over zoonosen te vergroten. In 10 dia's werden evenzoveel zoonoses getoond, allemaal foto's van zoonoses bij mensen om het de huisartsen wat makkelijker te maken ;). Voor de winnaars een fles wijn, maar veel belangrijker: de eer en vooral ook de vraag: wie zijn de beste zoonosekenners: de huisartsen, de dierenartsen of de veehouders.

De quiz werd zeer fanatiek ingevuld door elke aanwezige. Na afloop hebben we de antwoorden besproken, terwijl ondertussen de punten werden opgeteld door een stagiaire. Aanleiding tot interessante gesprekken en discussie, onder andere over de ziektebeelden en behandelmethode bij dezelfde veroorzaker bij mens vs dier. En dan blijkt dat huisartsen en dierenartsen even fanatiek zijn waar het spelletjes betreft en over sommige antwoorden werd dan ook flink gediscussieerd. Bijvoorbeeld over de zoonose Vlekziekte. Bij dierenartsen bekend als ziektebeeld bij varkens. Humaan geeft het vergelijkbare verschijnselen, maar wordt in de volksmond Visroos genoemd. Dit laatste omdat het een beroepsziekte is die vooral wordt gezien bij slagers en slachthuispersoneel, vissers en personeel van de visverwerkende industrie. De veroorzaker is in beide gevallen de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae die bij vrijwel alle diersoorten voorkomt.

De uitslag leverde individueel twee winnaars op; een huisarts en een dierenarts. De strijd tussen de beroepsgroepen leverde in dit geval een nipte overwinning op voor de dierenartsen. Over de uitslag kon niet worden gecorrespondeerd, gediscussieerd werd er des te meer!

Zelf ook uw kennis testen over zoonoses? Doe de quiz.