header_MFL

Boerderijverkoop en streekproducten

Steeds meer ondernemers kiezen er voor om de eigen producten zelf te verkopen, bijvoorbeeld aan huis via een boerderijwinkel, stalletje of automaat, via een webwinkel of een pakket abonnement. Rechtstreeks aan de consument of naar lokale catering, horeca en zorginstellingen.

Misschien verkoop je zelf ook al jouw producten aan huis of ben je je aan het oriënteren of het iets voor jou zou kunnen zijn. ZLTO helpt je graag op weg met de start en doorontwikkeling!

Starten met een boerderijwinkel of korte keten initiatief

Je wil beginnen met een boerderijwinkel of korte keten initiatief, dan komt er veel op je af. Heb jij al bekeken of het starten van een boerderijwinkel op jouw locatie mogelijk is met het huidige bestemmingsplan? Heb je goed in beeld welke investeringen moeten worden gedaan, hoe deze bekostigd gaan worden en hoelang het duurt voor deze zijn terugverdiend? En hoe ga jij er voor zorgen dat ook daadwerkelijk jouw producten verkocht gaan worden via het nieuwe afzetkanaal?

ZLTO kan jou ondersteunen bij het opstellen van een plan van aanpak voor jouw initiatief en je begeleiden bij het vergunning traject, het schrijven van een businessplan voor het verkrijgen van (bancaire) financiering, het aangaan van samenwerkingen met ketenpartijen en het opzetten van een goede marketingstrategie.

Door ontwikkelen van jouw boerderijwinkel of korte keten initiatief

Je hebt een boerderijwinkel of korte keten initiatief opgezet en de eerste klanten weten jou inmiddels te vinden. Om jouw concurrenten voor te blijven is het belangrijk om regelmatig te monitoren hoe het gaat en te blijven vernieuwen en doorontwikkelen. Loop je op schema met de vooraf geplande terugverdientijd? Heb je inzicht in de afzet van jouw assortiment, en is daar een optimalisatie in mogelijk? Kun je kosten besparen? Weten klanten je goed te vinden en komen zij ook regelmatig terug? Heb je een goede website en benut je de mogelijkheden van social media?

Om verder door te ontwikkelen met jouw boerderijwinkel of korte keten initiatief kun je deelnemen aan onze workshops en trainingen gericht op het vinden en binden van klanten of deelnemen in één van onze studiegroepen. In een studiegroep komen ondernemers met een gelijksoortig initiatief bij elkaar om diverse door de groep aangedragen onderwerpen te bespreken en te vergelijken met elkaar, om van elkaar te leren en het rendement te verhogen. Neem voor meer informatie contact op de ZLTO adviseur in jouw regio.

Verweking van eigen producten

Naast het verkopen van jouw product is het ook mogelijk om jouw product te verwerken tot bijvoorbeeld lokale jam, chutney, gebak, wijn, likeur, yoghurt of ijs. Als je jouw eigen producten wilt verwerken moet je aan verschillende hygiëne eisen voldoen. Zo moet de locatie waar de producten verwerkt voldoen aan de HACCP wetgeving en moet je bij de bereiding van jouw product rekening houden met de betreffende hygiëne code. Er zijn verschillende hygiëne codes beschikbaar, voor bijvoorbeeld de productie van ijs, vleesproducten en AGF. Wil je weten welke code er van toepassing is voor jouw product? De lijst van beschikbare hygiëne codes vind je hier.

Als jouw product eenmaal gereed is wil je natuurlijk ook graag een aansprekende verpakking met daarop een etiket wat voldoet aan de etiketteringswetgeving en misschien wil je jouw product laten certificeren als erkend streekproduct. Wij kunnen jou in contact brengen met de juiste specialist en organiseren regelmatig interessante kennismiddagen rondom de verwerking van jouw product.

Heb je een specifieke vraag of kennisbehoefte? Laat het ons weten, wij denken graag met je mee!