Ziekten de wereld uit, alles voor gezonde geiten

| LTO Noord

De LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij heeft zich ook in 2016 sterk gemaakt om de Nederlandse geit zo gezond mogelijk te krijgen en te houden. Zo wordt er onderzoek verricht naar onder andere de dierdagdoseringen van antibiotica en wordt geprobeerd CL definitief uit te roeien. 

jt-1211-geiten

Transparantie in de keten is belangrijk, en dat geldt zeker voor het gebruik van antibiotica. Ondanks dat de sector niet onder een vergrootglas ligt, is LTO Nederland gestart met een onderzoek dat inzicht moet geven in het gebruik ervan.

Hiervoor werkte LTO Nederland samen met dertig bedrijven, en drie verspreid over het land werkende dierenartsen. Elke praktijk heeft een ander praktijkmanagementsysteem waarin de veterinair registreert welke antibiotica hij of zij voorschrijft. Dit systeem voedt de database met alle receptenlijsten.

In samenwerking met de autoriteit Diergeneesmiddelen SDa, bepalen we in 2017 de dierdagdoseringen van de dertig deelnemende bedrijven. Ook gaan we na of deze bedrijven daadwerkelijk representatief zijn voor Nederland.

Q-koortsvrij, maar CL is terug
2016 was ook het jaar waarin LTO Nederland een mooi resultaat boekte na al onze inspanningen als gevolg van de Q-koortsepidemie. Alle geitenhouderijen zijn officieel Q-koortsvrij verklaard, al betekent dit niet dat dit boek gesloten is.

Ook in 2016 zijn drie bedrijven getroffen door de zeldzame zoönose CL. De ziekte, die verdikte lymfeknopen veroorzaakt die kunnen gaan etteren, is overdraagbaar op mensen bij direct wond op wondcontact.

Waarom de ziekte zich juist nu op deze bedrijven manifesteerde, bleek niet te achterhalen. Wel is de uitbraak van CL aanleiding voor de Vakgroep om het programma dat de ziekte moet voorkomen, aan te scherpen; de vrijblijvendheid moet eraf.

De Vakgroep spant zich ook in voor een meer eigentijds monitoringssysteem. De verwachting is dat dit positief bijdraagt aan CL, maar ook CAE.