Deel jouw Kringloopwijzer voor een sterkere lobby!

Ga naar opticow.zlto.nl om je machtiging af te geven. In deze handleiding lees je hoe je dat kunt doen. Wat krijg je hiervoor terug? 

 1. Als je ons machtigt voor de kringloopwijzer dan krijg je van ons een eerste vergelijking met tips terug! Bekijk hier een voorbeeldvergelijking
 2. De koppeling van verschillende kringloopwijzers helpt ons aan gegevens die wij geanonimiseerd en samengevoegd gebruiken. Daarmee staan we als vereniging veel sterker, omdat we met jouw data en die van jouw collega’s veel beter inzichtelijk hebben hoe de sector ervoor staat.

 

OPTIcow: een complete strategie voor je melkveebedrijf

zlto---marktteams---opticow---jeroen-en-emiel-nabuurs---adviseur-rik-vlemminx-064338

Ken je koeien, verbeter je bedrijf!

Met OPTIcow krijg je meer inzicht in de kengetallen van jouw bedrijf en kun je deze vergelijken met andere melkveehouders, zodat de bedrijfsvoering kan worden geoptimaliseerd. ZLTO helpt bij deze vergelijking via OPTIcow.

Na analyse van je boekhouding zie je dat voer- en mestkosten te hoog zijn. Goed om te weten maar wat moet je nou veranderen? De afkalfleeftijd van je vaarzen is nog net iets te hoog. En in de jongvee-opfok zijn nog een paar verbeterpunten. Hoe zet je die wensen nu om in daden? Je kritieke melkprijs loopt op en je weet dat je hier aan moet werken. Maar, hoe doe je dat als je nog niet weet wat de oorzaak is? OPTIcow biedt je een praktisch antwoord op dit soort vragen waar je direct mee aan de slag kunt.

Er zijn vaak verschillende adviseurs binnen een bedrijf, maar wie brengt de resultaten en verbeterpunten bij elkaar? Met OPTIcow maken we één helder overzicht van je bedrijfsdata en worden verbeterpunten inzichtelijk. In OPTIcow kan je jouw bedrijfsgegevens vergelijken met andere bedrijven, met bijvoorbeeld dezelfde intensiteit of melkproductie.

Wil jij werken aan een vooraf bepaald doel waarop je kunt bijsturen? We brengen alle adviezen samen en formuleren samen concrete stappen zodat jij meteen aan de slag kan met het optimaliseren van jouw bedrijf.

Resultaten OPTIcow deelnemers 2018

 • 300 kg meer meetmelk per koe geleverd dan in 2017
 • 9400 kg ds per ha gras en 17500 kg ds mais per ha

Jouw voordeel

 • Alle resultaten staan op één overzichtelijk dashboard
 • Anonieme vergelijking met collega-melkveehouders
 • Jouw sterke en verbeterpunten in beeld
 • Beter onderbouwd je keuzes maken.
 • Onafhankelijk advies
 • Direct aan de slag met doelstelling van morgen

Hoe werkt OPTIcow?

Bij deelname aan OPTIcow krijg je een rapportage van de gegevens over de mineralenkringloop, veemanagement en financieel. Je kunt vervolgens kiezen voor individuele begeleiding en je kunt deelnemen aan een studiegroep.

Een overzicht van de verschillende thema’s:

Mineralenkringloop Veemanagement Financieel

Prijzen

OPTIcow basis € 0,- Kringloopwijzer vergelijking Persoonlijke overzichtspagina
OPTIcow rapportage € 325,- Cijfercheck Inzicht in Kringloopwijzer, financieel en veemanagement
OPTIcow advies Uurtarief ZLTO melkveespecialist komt bij je langs Dieper inzicht in vergelijkingen en rapportage
OPTIcow studie €650,- Volledige rapportage Deelname aan OPTIcow studiegroep

 

Wist je dat..

 • De gemiddelde melkproductie per koe per dag van OPTIcow deelnemers in 2016 29 kg was
 • Het celgetal van de gemiddelde OPTIcow deelnemer gedaald is van 174 in 2014 naar 149 in 2016.
 • De afkalfleeftijd van de vaarzen bij de OPTIcow deelnemers gemiddeld is gedaald van 25,7 in 2014 naar 24,2 in 2016

Bespaar met Kringloopwijzer

Een belangrijk onderdeel van OPTIcow is de Kringloopwijzer, waarmee diverse besparingen mogelijk zijn.

Omdat de Kringloopwijzer de ontwikkelruimte van je bedrijf mede bepaalt, is het goed invullen ervan specialistenwerk.

Lees meer over de kringloopwijzer.

 

 

 

Veemanagement

Dat het goed gaat met jouw koeien is één van de belangrijkste dingen op je bedrijf. Juiste keuzes maken op het gebied van veemanagement is daarom essentieel.

Met de OPTIcow-rapportage krijg je inzicht in technische onderwerpen als melkproductie, gegevens over aanwezige en afgevoerde koeien, de levensduur en diergezondheid. Verschillende onderwerpen kunnen worden geoptimaliseerd op dit thema. Wij hebben specialisten die jou kunnen helpen met:

Mineralenkringloop

Je wilt inzicht in de mineralen op jouw boerderij. Door je mineralenkringloop goed te beheren nemen de verliezen af die schadelijk zijn voor het milieu. Met een OPTIcow-rapportage kan je de stromen inzichtelijk maken. Je komt te weten waar verbeteringen mogelijk zijn om bijvoorbeeld fosfaat- en stikstofstromen te optimaliseren. Kun je hulp gebruiken op het gebied van de mineralenkringloop? ZLTO kan je helpen op de volgende thema’s:


Financieel

Scoor je goed op de thema’s veemanagement en mineralenkringloop, dan zie je dat terug in het financiële resultaat. Met een OPTIcow-rapportage wordt op een praktische manier gekeken naar de verbinding tussen de technische en financiële resultaten om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Op financieel gebied ben je bij ons aan het juiste adres als het gaat om:

Sectorspecifieke diensten en productenMelkveehouderij