Nieuwsbrief BodemUP maart 2021

Beste BodemUP deelnemer,

Het is weer tijd voor een nieuwe editie van de BodemUP nieuwsbrief. Neem tussen het uitrijden van mest en zaaiklaar maken van de percelen door, even de tijd om meer te lezen over BodemUP en de bodem. Veel leesplezier!

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
nationale bodemtop
BodemUP in tijden van corona

Met het land in lock-down valt het niet mee om verder te werken met BodemUP. Interesse is er gelukkig genoeg en begrip voor de situatie ook. Wij willen ook niets liever dan langskomen. Maar er is ook voorzichtigheid, voor eigen gezondheid of voor de gezondheid van degene met wie we samen leven. En natuurlijk willen we helemaal voorkomen dat wijzelf een rondrijdende besmettingshaard zijn. Dus afwegen, vragen, doorvragen en als het even kan buiten blijven. Nu we richting het voorjaar gaan ziet dat er steeds beter uit.

Lees meer

BodemUP Wim van Roessel Youtube
In the spotlight: Wim van Roessel

Wim van Roessel, een biologische melkveehouder uit Riel, heeft de tweede prijs gewonnen met zijn ingezonden idee voor het BodemUP-symposium. Hij bouwde zelf een compostreactor. 

Bekijk hier de video

2021_03_10_16_10_59_flyer_GWBG_metingen_2020.pdf_Adobe_Acrobat_Pro_DC_32_bit_
Resultaten tweede meetronde - Verdieping op nitraatmetingen

BodemUP is actief in de volgende grondwaterbeschermingsgebieden(GWBG): Nuland, Vessem, Helvoirt, Waalwijk, Gilze/Gilzerbaan, Bergen op Zoom en Roosendaal. Om een goed beeld te krijgen van het nitraatgehalte in deze gebieden zijn in 2019 op 1000 plekken metingen uitgevoerd. De gebiedsgemiddelde nitraatconcentratie was eerder berekend door het RIVM, nu is het daadwerkelijk gemeten. Maar wat zeggen deze metingen? Of wat zeggen ze niet? En wat gebeurt er nu verder?

Lees meer

zlto---joris-baecke-084666-1
Plannen gemaakt

Op het moment van schrijven, kom ik net van buiten. Ik heb samen met mijn vader (of zoals we dat hier zeggen, ons pa) beoordeeld of wij onze graspercelen al kunnen gaan bemesten. Helaas, het is nog te nat op het land. We zullen nog zeker 1,5 week moeten wachten voordat we hier het land op kunnen met een mesttank. Ons plan is bijgesteld.

Lees meer

8 sep-39
Even voorstellen

Om jullie als deelnemers goed van dienst te kunnen zijn vindt er binnen ons team zo nu en dan wat uitbreiding plaats. Met gepaste trots mogen wij dan ook onze nieuwe aanwinsten voor het team aan jullie voorstellen in deze nieuwsbrief. 

Lees meer

someren 2
Webinar: ‘Grondanalyse uitslagen – Wat kun je er mee?’

Vanuit het project ‘Kennisdeling, de sleutel tot een succesvolle transitie naar een duurzame landbouw’ willen we via een webinar samen ingaan op de informatie die je uit een grondanalyse kunt halen. Een uitgebreide grondanalyse beslaat al snel uit 8 pagina’s. Gedurende het webinar zullen we de gehele grondanalyse doorlopen. Haal je grondanalyse uit de kast en we lopen hem samen door!

Dit webinar vindt vanavond (11 maart) plaats vanaf  19.00 uur.

Meld je aan

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_021
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_022
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_023
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_024
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
ELFPO logo met tekst
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
berichten wordt geladen