Nieuwsbrief BodemUP maart 2020

Beste BodemUP deelnemer,

En toen was er Corona..

Dit is het PLAN – seizoen: Plannen maken met je BodemUP adviseur over wat je het komend seizoen gaat doen. Daarvoor spreken we normaliter af op je bedrijf. Maar toen dook het Corona virus op in Noord-Brabant. ZLTO volgt daarbij de richtlijnen van RIVM en alle fysieke bedrijfsbezoeken zijn geannuleerd. Als bodem adviseurs vinden we deze situatie heel vervelend, maar werken natuurlijk mee om verspreiding tegen te gaan. Dat betekent niet dat we niets meer kunnen, integendeel:

Wat kunnen we wel doen?

We zetten alle bedrijfsbezoeken om in een telefonische afspraak. Dit lijkt op het eerste oog weinig zinvol, wij waren ook sceptisch. Maar inmiddels zijn we verrast wat je met email, ‘beeld delen’ telefoon en Skype toch voor elkaar kunt krijgen. Dat komt grotendeels door jullie zelf, we krijgen veel begrip voor de situatie en medewerking, dank daarvoor.

Oproep

Bij deze ook een oproep om ook gebruik te maken van de situatie: Onze BodemUP adviseurs kunnen door het wegvallen van reistijd meer voor je uitzoeken!

Heb je complexe vraagstukken? Laat het dan weten aan je eigen BodemUP adviseur.

We hopen vanaf juni weer bij je langs te kunnen komen voor een veldbezoek. Onder voorbehoud van de ontwikkelingen van Covid-19 en de bijbehorende richtlijnen voor bezoek en contact. Maar laten we hopen dat, door alle offers die we nu maken, tegen die tijd gewoon weer kan.

Zelf problemen met Corona?

Heb je zelf last van het Corona-virus? Denk bijvoorbeeld aan producten die niet geleverd worden of problemen met de afzet, maar ook als je het zelf opgelopen hebt. Laat het aan ons weten, we zijn niet alleen BodemUP adviseur maar ook ZLTO. We kunnen samen wellicht antwoorden en oplossingen vinden voor de vragen of problemen die je ervaart.

Groet Marijgje, projectleider BodemUP

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
foto carola schouten bij nathan van beekFoto: Ron Magielse
Minister Schouten op bezoek bij deelnemer Nathan van Beek

Begin februari is Carola Schouten op bezoek geweest bij Nathan van Beek, niet toevallig BodemUP deelnemer. Centrale vraag van de middag was: Hoe ga je als agrariër om met klimaatverandering?

De percelen van Nathan van Beek liggen op hoge zandgronden. In droge periodes mag hij niet beregenen, omdat zijn grond dicht bij een Natura-2000 gebied ligt. Het niet mogen beregenen maakt dat Nathan extra afhankelijk is van het watervasthoudendvermogen van zijn gronden. Door te kiezen voor niet-kerende grondbewerking, gewasresten zolang mogelijk laten liggen en aanvoer van compost wordt het organischestofgehalte zo hoog mogelijk gehouden.

Nathan gaf dan ook bij de minister aan dat hij graag meer organische stof zou willen toevoegen, echter loopt hij dan knel in de mestboekhouding. Wat de minister heeft kunnen zien is dat er wat betreft vruchtbaarheid en toekomstbestendigheid van de bodem er niet één knop is waar aan je kunt draaien en dat je vaak moet kiezen tussen kwaaien. Het juiste knopje met de meeste waarde is per gebied en zelfs per perceel en per jaar anders en dat is nu juist waar BodemUP een meerwaarde is, ook dat heeft de minister kunnen zien

Een uitgebreider verslag is te lezen in de Nieuwe Oogst van 8 februari: 

https://www.nieuweoogst.nl/epaper/zuid/20200208/#page/38 

IMG_3542.JPG
Filmpjes van winnaars Maatregelenprijs

Tijdens het symposium was de prijsuitreiking van de meest originele en innovatieve maatregel voor duurzaam bodembeheer. ZLTO-bestuurslid Adrie Bossers verzorgde de prijsuitreiking. De drie beste plannen zijn beloond met een cheque en ook krijgen ze de mogelijkheid om hun eigen maatregel te presenteren door middel van een promotiefilm op locatie. In de komende maanden gaan we met deze ondernemers een filmportret maken over de toepassing van hun idee in de praktijk.

Wie waren de winnaars ook al weer?

  • De eerste plaats was voor Frank van Boxtel. Hij heeft het plan ingestuurd om direct mest te scheiden van mest en urine. Vervolgens gebruikt hij deze mest om bokashi mee te maken.
  • Op de tweede plaats zijn geëindigd Wim en Harriette van Roessel met een geïntegreerde aanpak van roterend grazen, kruidenrijk grasland en het gebruik van een compost-reactor.
  • Op de derde plaats is geëindigd Jeroen van Erp met zijn idee voor het optimaal toedienen van Bokashi. Naast het maken van bokashi gaat Jeroen ook aan de slag met een soilscanner, zodat de bokashi op de juiste locatie kan worden toegediend.

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
Bezoek vaste kamer commissie bij deelnemer BodemUP
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_020
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_021
boerenkerstroute (2)
Terugblik Boerenkerstroute

14 december stond het BodemUP team op de boeren kerst route van ZLTO afdeling Oss-Den Bosch klaar om geïnteresseerde bezoekers te vertellen wat boeren ondernemen om nitraat uitspoeling naar het grondwater te beperken. Onder begeleiding van kerstliedjes van een enthousiaste band konden bezoekers water van verschillende bronnen zelf testen op het nitraatgehalte net zoals veel van onze BodemUP deelnemers zelf ook doen.

Het resultaat was een goed verzorgde kerstroute met veel bezoekers en constructieve gesprekken en waardering voor de boeren die hier mee aan de slag zijn gegaan. Met name de stickers ‘Boeren horen bij Brabant’ en ‘Trots op de boer’ werden gretig mee genomen. Dat doet ons heel goed.

IMG_3543.JPG
Sterkte namens het BodemUP team

Het hele BodemUP team wenst jou en je naasten sterkte de komende tijd. Wij werken nu vooral via telefoon en email, en je kunt jouw adviseur net als altijd gewoon rechtstreeks benaderen!

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_024
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
berichten wordt geladen