Elke druppel telt: droogte bestrijden met sluis

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat voldoende zoet water geen vanzelfsprekendheid meer is. In de rubriek Elke druppel telt bezoeken we ondernemers die investeren in maatregelen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende zoet water is.

Varkenshouder René de Louw uit Nuenen heeft erg last gehad van de droogte. ‘Ik beschik zelf niet over een beregeningshaspel. Het land was erg droog de afgelopen jaren.’

Om de droogte te bestrijden laat René in samenwerking met het waterschap een sluis plaatsen in een nabij gelegen sloot. ‘Zo blijft het waterpeil in de winter hoog. In het voorjaar moet het peil naar beneden voor het werk op het land. Daarna mag het weer omhoog om water voor de zomer op te slaan.’

Elke druppel telt!

Ons weer wordt extremer: milde winters met heftige plensbuien, gevolgd door kurkdroge zomers. Boeren en tuinders merken dit het eerst. Zij hebben namelijk voldoende water nodig om gewassen te kunnen telen. Al ruim 20 jaar worden in Brabant door boeren gestructureerd watermaatregelen genomen onder regie van ZLTO. Van het opvangen en vasthouden van water op boerenland profiteert de hele omgeving. Sinds 2014 zijn hiertoe al duizenden maatregelen genomen; dit gaat onverminderd door. Lees meer over ons standpunt.

Om meer bekendheid te geven aan elkaars activiteiten heeft ZLTO het initiatief genomen voor de actie ‘Elke druppel telt’. Ben je agrariër en ben je bewust bezig met water, dan willen we graag jouw verhaal horen en delen.

Lees verder op www.elkedruppeltelt.nl.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen

Gerelateerd nieuws

13
Beregenen tegen droogte
185
2
Akkerbouw
17
2
Biologische land
18
2
Boomteelt en Vaste planten
19
2
Fruitteelt
20
2
Glastuinbouw
21
2
Konijnenhouderij
22
2
Melkgeitenhouderij
23
2
Melkveehouderij
2
2
Multifunctionele landbouw
24
2
Paardenhouderij
25
2
Paddenstoelenteelt
27
2
Pelsdierenhouderij
28
2
Pluimveehouderij
26
2
Schapenhouderij
29
2
Varkenshouderij
30
2
Vleeskalveren
31
2
Vleesveehouderij
142
2
Vollegronds tuinbouw
32
1
Water
3