Brabantse leerlingen bedenken zelf gezondere schoolkantine

Jongeren zelf laten nadenken over een gezond voedselaanbod op school. Dat is het idee achter het project ‘Jongeren aan het roer’ van ZLTO en de HAS in Den Bosch. Samen met leerlingen van drie Brabantse scholen werden gezonde producten en initiatieven bedacht voor hun schoolkantine.

 

Jongeren van het Da Vinci College in Roosendaal, Helicon in Den Bosch en het St Janslyceum in Den Bosch gingen samen aan de slag om een gezond concept te bedenken voor de schoolkantine. Dat deden ze door middel van de Design Sprint-methodiek.

Zo ontwikkelen leerlingen van het Da Vinci College gezonde vers belegde broodjes met de schoolcateraar. Op het St Janslyceum bedachten de leerlingen een buitenkantine met foodtruck, waar ze ’s ochtends een bestelling kunnen plaatsen zodat er geen lange wachtrijen meer zijn. Leerlingen van Helicon pleiten nu voor meer watertappunten op school en meer beweging tijdens en tussen de lessen.

‘Ik heb echt het gevoel dat ik iets productiefs heb gedaan en iets belangrijks voor de school’, vindt een leerling van het St Janslyceum. Een van de docenten beaamt dat. ‘Voor ons waren het succesvolle sessies. Ze hebben echt iets bij de leerlingen teweeggebracht. We gaan zeker iets doen met de uitkomst en ideeën.’

Voeding op school

Gezond eten ligt niet altijd voor de hand. In de huidige voedselomgeving is het vaak makkelijker en goedkoper om ongezond te eten dan om een gezonde maaltijd binnen te krijgen. Dat geldt zeker ook voor jongeren, die in de pauze makkelijk naar de supermarkt lopen voor een ongezondere snack.

Door samen met leerlingen aan de slag te gaan met gezonde voeding op scholen, kunnen ze zelf ervaren wat voedsel met ze doet. Leerlingen weten zelf het beste wat ze nodig hebben om tot gezondere keuzes te komen.

Volgende stap

Op 25 juni zijn de resultaten van het project gepresenteerd aan het Voedingscentrum, JOGG en Gezonde School. Ook wordt er gekeken naar vervolg vanuit interesse om de methodiek als RIVM interventietool te accrediteren en verder uit te rollen naar andere provincies vanuit het Voedingscentrum binnen het programma De Gezonde Schoolkantine, JOGG (Jongen op Gezond Gewicht), Jong Leren Eten, Gezonde School, HAS, IVN en het ministerie van LNV.

Gezond van het land

De gezonde voedselproducten, zoals fruit en groenten, komen rechtstreeks van boeren en tuinders. Het stimuleren van gezond eten ziet (Z)LTO dan ook vanzelfsprekend als belangrijk. (Z)LTO pleit onder meer voor het stimuleren van programma’s als boerderijeducatie waarin kinderen leren waar hun eten vandaan komt, en voor het verbreden van programma’s voor schoolmelk en schoolfruit.

 

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen

Gerelateerd nieuws

1
Onderwijs
16
6
Persbericht
177