Zwervende wolf duikt op in Zeeland

Nadat een wolf enkele dagen actief was in West-Brabant dook op Koningsdag een wolf op in het Zeeuwse Tholen. ZLTO reageerde direct door met de provincie te schakelen, alle verantwoordelijken te informeren en vooral door veel media te woord te staan.

De beelden van de wolf die door een aantal boeren werden gemaakt gingen het hele land over. Tegen het eind van de ochtend zwom de wolf weer terug naar Brabants grondgebied.

Een wolf kan 50-60km per nacht overbruggen en rivieren of wegen houden hem niet tegen. Wij roepen daarom alle leden in de omgeving van gesignaleerde wolven op om waakzaam te zijn. Dat geldt niet alleen voor schapenhouders. Ook als je andere kleine landbouwhuisdieren, veulens of kalveren hebt, moet je waakzaam zijn. Ervaring leert dat ook deze dieren een prooi voor de wolf kunnen zijn.

Standpunt

ZLTO is duidelijk waar het gaat over de komst van de wolf:

  • Nederland ligt aan de rand van het gebied met de hoogste wolvendichtheid ter wereld, vanuit die wetenschap moeten we ook kijken naar de mate van bescherming van het dier.
  • Veehouders moeten een duidelijk handelingsperspectief hebben.
  • De rekening van de komst van de wolf mag niet eenzijdig op het bord van de boer landen.
  • Natuurbegrazing en weidegang voor vee mogelijk moet blijven.

Lees hier ons volledige standpunt.

Media over de wolf in Zeeland

2021-04-28 14_33_53-WhatsApp

Omgaan met de komst van de wolf

Wij roepen iedereen op om:

  • De dieren minimaal 2 keer per dag te controleren;
  • Schapen en andere kleine landbouwhuisdieren (geiten, shetlanders, veulens, kalveren) zoveel mogelijk ‘s nachts naar binnen te halen;
  • Te zorgen voor noodnachtkralen met voldoende stroom erop, als je dieren niet naar binnen kunnen.

Als er geen voedsel meer beschikbaar is voor de wolf zal hij doortrekken naar een ander gebied. Daarom is het zaak om vee ’s nachts onbereikbaar te maken. Het is mogelijk om in Brabant preventieve noodnetten in bruikleen te krijgen, mail daarvoor naar wolf@brabant.nl Meer informatie lees je op de website van Provincie Noord-Brabant.

Schade door de wolf?

Indien er sprake is van (vermoedelijke) schade door een wolf aan landbouwhuisdieren dien je dit zo spoedig mogelijk te melden. Dit kan bij BIJ12 op nummer 085 48 62 222 of bij het Wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. BIJ12 is iedere dag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. In het weekend kun je doorgeschakeld worden via het keuzemenu.

Vragen?

Bij vragen neem even contact op met:

  • Heleen Prinsen, specialist dier 06 21 21 24 02
  • Herman Heuver, teamleider relatiemanagement 06 21 23 25 86

Laat je mening horen over het wolvenbeleid

Voor jou als lid is het mogelijk om mee te discussïeren over dit onderwerp op het ZLTO Ledenforum. Deze input nemen we mee in onze belangenbehartiging.

Aantal leden

38

Aantal berichten

24

Aantal documenten

3
Inloggen

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen

Gerelateerd nieuws

13
Werkbaar wolvenplan
181
1
Beheer van landschap en natuur
10
6
Nieuwsbrief
152