Reactie ZLTO op Brabants Burgerplatform over te veel landbouwdieren in Brabant

Het staat iedereen vrij in dit land om zijn mening uit te dragen. Het is wel wenselijk dat dit gebeurt op basis van feiten en niet door de onderbuik te laten spreken. Dat gebeurt helaas te vaak, soms bij de wilde spinnen af. Natuurlijk, het is campagnetijd: sommige politieke partijen zijn er als de kippen bij zijn om met dergelijke protest hun eigen gelijk te kraaien. Maar of dit populisme bijdraagt aan objectieve beeldvorming is maar zeer te vraag. 

Even de feiten op een rijtje over zoönosen:

  • Zolang als mens en dier naast elkaar leven zijn, bestaat er een basaal risico op zoönose – met dank aan de schepping of evolutie, zo u wilt
  • In ons dagelijks leven komen wij zelden met dieren op de boerderij in aanraking, maar per dag aaien en knuffelen we wel tig keer onze hond, kat, papegaai, cavia of ander aaibaar beest, waartoe we tegenwoordig kennelijk ook de wolf mogen rekenen (…) Het risico op zoönose daarbij is vele malen groter in vergelijking met de veehouderij.
  • Kanttekening: Corona heeft de aanschaf van huisdieren tot grote hoogten gestuwd (…)
  • De zoönose die momenteel de meeste schade aanricht in Nederland is toxoplasmose (met dank aan onze huiskat..)  Deze parasiet kun je krijgen door het eten van rauw vlees, tuinieren of aanraking met uitwerpselen van katten.
  • Nu even niet, maar normaliter reizen we ons suf en komen in contact met tal van kleine of zelfs onzichtbare beestjes die we “vrolijk” mee naar huis nemen.
  • Schaalvergroting in de veeteelt heeft ertoe geleid dat groepen dieren gecontroleerd en grotendeels afgesloten voor de buitenwereld bij elkaar leven.
  • Gelukkig kent Nederland een heel streng monitoring en controlesysteem in de veehouderij en is daarmee met Denemarken mondiaal koploper op het gebied van monitoring en controle. 

We delen de zorg voor de gezondheid van mens en dier volledig (voor beide moeten we goed zorgen vanuit het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’), maar als we de gedachtenlijn van dit protest doortrekken dat zou een eerste actie het euthanaseren van de helft van het aantal huisdieren in Brabant zijn, maar of hier maatschappelijk draagvlak voor is (…)

Lees hier de analyse van Omroep Brabant over zoönosen. 

Lees hier de analyse van Omroep Brabant over zo├Ânosen