Nederland maakt zich weer klaar voor een nieuw groeiseizoen

Doorkomend gewas

De bollen breken door de bodem, de sneeuwklokjes en krokussen komen in bloei, en die onmiskenbare geur hangt in de lucht. Het voorjaar is begonnen, het is weer tijd om plannen te maken voor tuin en akker! 

De handen kunnen weer uit de mouwen, heerlijk naar buiten om genieten van de zon en frisse lucht. In de tuin is het zaak om mineralen en voedingsstoffen in de grond te brengen om optimaal te genieten van planten, vruchten en bloemen. Zwaar, maar dankbaar werk. Dit geldt natuurlijk ook voor onze boeren en tuinders. De komende weken brengen de 53.000 Nederlandse boeren weer mest op hun land. Op deze manier houden we onze bodem vruchtbaar om ons de rijke oogsten geven die we al decennialang weten te behalen.

In het werkgebied van ZLTO - Zeeland, Noord-Brabant en een deel van Zuid-Gelderland - brengen de komende tijd circa 15000 boeren zo’n 10-15 miljoen ton mest en mineralen op hun land.

Anders dan in jouw groentetuin waar je waarschijnlijk met blote handen en schep moet spitten, gebruiken zij groter materieel om het land te bewerken. Daar staat dan weer tegenover dat boeren en tuinders in het ZLTO-gebied ruim 450.000 hectare land moeten bewerken.

Dus als je binnenkort iets ruikt, dan weet je: het voorjaar komt er aan!

Tip voor (moes)tuinders:
Ga eens bij een boer langs voor rijpe mest, beter en goedkoper dan mest van de boer om de hoek bestaat niet. Uiteraard zijn er wel regels, ook voor particulieren. Zie de RVO-website.

Tip voor (hobby)boeren:
Help eens één of meerdere mensen op weg met het bemesten van hun tuin, voor jou als boer een kleine moeite en voor de hobbytuinders in de buurt een groot genot. Lekker samen buiten bezig zijn is precies wat we op dit moment nodig hebben!

Let wel even op de regelgeving voor de afzet naar particulieren.

Lees hier veelgestelde vragen over het leveren van mest aan particulieren.

 

Gerelateerd nieuws

2
Akkerbouw
17
2
Boomteelt en Vaste planten
19
2
Melkveehouderij
2
2
Schapenhouderij
29
2
Vleeskalveren
31
2
Vleesveehouderij
142
6
Lobbyresultaten
192