Recordaantal bruine bonen geteeld in Zeeland

Marieke Verbiesen - Nieuwe Oogst

De Zeeuwse boeren hebben nog nooit zoveel bruine bonen geteeld als dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van boerencoöperatie CZAV. Vorig jaar werd de bruine boon op 1.338 hectare Zeeuwse grond geteeld, dit jaar is dat aantal verdubbeld.

Een belangrijke oorzaak van deze verdubbeling is de gestegen vraag als gevolg van de coronacrisis. Vanwege het hamsteren aan het begin van de crisis was er een grotere vraag vanuit de conservenfabrieken. Daardoor zijn meer boeren bruine bonen gaan telen. Peulvruchten zijn al enige tijd in trek en dat is door de coronacrisis nog eens versterkt.

Ook de droogte van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat steeds meer boeren voor de teelt van bruine bonen hebben gekozen. Deze bonen kunnen iets beter tegen extreme droogte dan andere gewassen.

Vooral in Zeeland

De groeiende vraag naar bruine bonen blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit jaar wordt in Nederland 2.130 hectare bruine bonen geteeld, ruim 700 hectare meer dan een jaar eerder. Van het areaal bevindt zich meer dan 90 procent in Zeeland.

Inmiddels is de oogst begonnen. De uiteindelijke kwaliteit is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Gerelateerd nieuws

2
Akkerbouw
17
2
Vollegronds tuinbouw
32
6
Homepage
115