Header pagina algemeen

Brabants Dagblad | Wéér slaat de wolf toe in de kudde van Jos Verhulst

Bron: Brabants Dagblad
wolf

Jos Verhulst raakte dinsdagmorgen bij Bokhoven nog eens elf schapen kwijt door een wolf. Afgelopen weekeinde vielen er al 28 ten prooi aan het roofdier. De schapenhouder heeft de kudde naar huis gehaald. Daar worden zijn gestreste dieren bedreigd door een bacterie. “Vanmorgen vond ik twee dode schapen.”

De schapen van Jos Verhulst (67) zagen er blakend uit toen hij ze in het voorjaar naar de Maasdijk bij Hedikhuizen en in de buurt van Bokhoven bracht. De schapenhouder uit Ammerzoden zag de nabije toekomst met alle vertrouwen tegemoet. Daar is niets meer van over: gistermorgen ontdekte Verhulst dat in Bokhoven nog eens elf schapen het leven hadden gelaten. 

Voor Verhulst is de maat vol. ,,Ik haal al mijn schapen naar huis. Veertig jaar lang liep ik langs de dijken, bekijken hoe mijn schapen er bij liepen. Dat is voorlopig voorbij.” Voorlopig? ,,Ik heb ook nog weilanden aan de Gelderse kant van de Maas. Misschien breng ik ze daar naartoe. Ik heb dan niet de illusie dat ze veilig zijn: in Aalst heeft die wolf ook al toegeslagen. Dat beest zwemt makkelijk de Maas over.”

Bloedbad

Verhulst had na het bloedbad van afgelopen vrijdag en zaterdag al zijn schapen in de Haarsteegse polder al naar Ammerzoden gebracht. Daarmee was de ellende niet over. “Die beesten waren heel erg gestrest. Daardoor is de pasteurellabacterie, die schapen van nature hebben, krachtiger geworden. Sommige schapen hebben een longontsteking opgelopen, vanmorgen heb ik er twee dood gevonden. Waar houdt dit op?” En: ,,Door een wolf doodgebeten schapen krijg ik vergoed, voor de vervolgschade draai ik zelf op.”

ZLTO heeft de provinicie Noord-Brabant per brief verzocht om een wolvengebiedscommissie in te stellen, net zoals Gelderland. Meer daarover lees je hier

Lees het volledige artikel op Brabants Dagblad

Standpunten ZLTO faunaschade:

  • De kosten van faunaschade aan de landbouw niet eenzijdig op het bord van de boeren mogen belanden. Er moeten fatsoenlijke regelingen zijn voor het verjagen en bejagen van schadesoorten en het voorkomen en vergoeden van landbouwschade.

  • Boeren op hun beurt zo effectief en efficiënt mogelijk gebruik dienen te maken van de bestaande mogelijkheden om faunaschade te voorkomen, om zo faunaschade op hun eigen gronden en bij omliggende agrariërs te voorkomen.

  • Voor het beheer van de wildsoorten die nu in dusdanig groten getale voorkomen waardoor ze aanzienlijke maatschappelijke, economische en natuurschade veroorzaken zou het eenvoudiger en integrale landelijke jachtregime de basis moeten vormen. Daar waar nodig aangevuld met het provinciale ontheffingenregime en provinciale opdrachten.

  • Het werken met een behandelbedrag voor aanvragen van tegemoetkoming in de faunaschade hier niet bij past, boeren hebben niet gevraagd om de Nederlandse nationale koppen op het Europese jachtbeleid.

  • Ontheffingen voor schadebestrijding en beheer effectief moeten zijn, dus in werking moeten zijn in de periodes dat de betreffende dieren schade veroorzaken.

  • Bij de bestrijding van landbouwschade dient het te gaan om het veranderen van dierengedrag, daarnaast dient te worden voorkomen dat bepaalde populaties uit de hand lopen en daarmee onbeheersbaar worden.
  •  

Bron: Brabants Dagblad