Zorgen over vanggewas na snijmais

bloeiend vanggewas langs de A58_liggend

Een groot aantal maistelers op zand- en lössgrond hebben vanwege het droge groeiseizoen zorgen over een slecht opkomend ondergezaaid vanggewas. LTO Nederland heeft deze zorgen gedeeld met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). 

LTO Nederland heeft ook gevraagd om tijdig via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helderheid te verschaffen over de handelingsmogelijkheden waarmee maistelers toch tot een geslaagd vanggewas kunnen komen, wanneer er al een vanggewas is ingezaaid. Afgelopen donderdag plaatste RVO een update hierover op haar website.

De belangrijkste twee punten zijn:

  1. RVO schrijft: “alleen een vanggewas zaaien is niet genoeg. Er moet ook resultaat zijn. Zodat er uiteindelijk een gewas staat dat de bodem bedekt (resultaatverplichting). U laat ook zien dat u op het goede moment en op de goede manier genoeg zaad heeft gezaaid (inspanningsverplichting).”

  2. Over vernieuwde handelingsmogelijkheden schrijft RVO:

    Mais geoogst voor 1 oktober en onderzaai is mislukt

    Je zaait direct na de oogst opnieuw een vanggewas. Als maar een deel van de onderzaai is mislukt, kun je dat deel van het perceel inzaaien. Omdat je het vanggewas voor 1 oktober zaait, voldoe je aan de regels.

Mais geoogst na 1 oktober en onderzaai is mislukt
Je zaait direct na de oogst opnieuw een vanggewas. Je mag de gewassen zaaien die in de tabel hierboven onder 1 oktober staan. Is maar een deel van de onderzaai mislukt? Je kunt dat deel van het perceel opnieuw inzaaien. Bij controle kun je laten zien dat je onderzaai hebt gedaan en dat er normaal gesproken een vanggewas zou staan. Je laat bijvoorbeeld zien wat, wanneer en hoe je gezaaid hebt.

Reactie LTO Nederland

LTO Nederland onderschrijft het nut van een goed vanggewas. LTO Nederland vindt het echter onwenselijk dat ondernemers dubbele kosten moeten maken voor een goed vanggewas. Voor de beoordeling of een vanggewas geslaagd is, is praktische expertise nodig. Zoals de beoordeling van het ondergrondse worstelstelsel van het vanggewas. Agrariërs, loonwerkers en handhaving moeten hier nu in samen achter komen. Wat je als ondernemer kunt doen is laten zien wat, wanneer en hoe je gezaaid hebt. LTO Nederland wil graag op basis van de ervaringen van 2019 evalueren met LNV. LTO Nederland heeft zich eerder al sterk gemaakt voor vernieuwde handelingsmogelijkheden, naar aanleiding van de droogte en de hoge temperaturen in het groeiseizoen van 2019. Boeren en tuinders met goede intenties mogen niet de dupe worden van onduidelijkheden of weersextremen.

Let wel: De bovenstaande vernieuwde handelingsmogelijkheden bij punt 2 hebben betrekking op reeds ingezaaid vanggewas (onder andere via onderzaai). Heb je nog geen vanggewas gezaaid op maisland, dan heb je hiervoor tot en met 30 september 2019 de tijd voor. Meer informatie en uitzonderingen zijn terug te vinden onder het kopje ‘Wanneer vanggewas uiterlijk zaaien’ op de website van RVO.

Meer informatie lees je op RVO

Gerelateerd nieuws

6
Homepage
115
6
Nieuwsbrief
152